nuffnang

loveable person

Sunday, 3 March 2013

Sampai bila harus bersabar??..

Assalamualaikum & Hello my lovely peeps!

Ohhh esok dah hari Isninnn yaw.....Ada yang kena masuk kelas, ada yang kena p keja n ada juga yang syiokkk tidoq kat umah...hee...Btw, sebelum tu, aku nak wish dekat bon2ku syg, Selamat menjalani hidup sebagai student lagi ye. My bon2 sekarang sambung degree dekat Shah Alam...Walaupun kita jauh tapi dihatiku hanya kau yang satu dan sentiasa di ingatan...SABAR, walaupun jarak pisahkan kita, tapi suatu hari nanti In Shaa Allah kita pasti kan bersatu...Kita doakan sama2 ye bon2... *Ahakkk mohon jangan muntah disini* Y______Y heee


Haa, sebut je perkataan SABAR ni, teringat kata-kata Dr.Danial petang tadi masa kelas tafsir beliau....Dr.Danial ada menyentuh bab SABAR ni...... Dalam hidup kita ni, setiap manusia akan diberi ujian dan akan diuji oleh Allah swt...Orang yang berjaya diuji ialah orang yang sentiasa SABAR dalam menjalani ujian dan dugaan tersebut........SABAR bermaksud jangan melulu dalam tindakan.......SABAR bukan
penakut....


Contoh: Kalau ada orang mengata kita belakang, mengumpat pasal kita, memfitnah, atau ada yang membenci kita, apa yang perlu kita buat???? SABAR lah jawapannya......Sabar bukan penakut kenapakah? Yelaaa, kalau kita diam tak bermaksud kita takut untuk lawan semua benda-benda yang difitnah kepada kita kan?Tak bermaksud apa yang orang cakap kat kita tu betul kan? Ingat dalam apa jua situasi yang kita hadapi, Allah selalu ada dengan kita.......


Ada orang yang mengeluh bila diberi ujian...Ada yang bertanya "Sampai bila harus aku bersabar??Sampai bila??"  Jawapannya: SAMPAI BILA-BILA.....
Allah akan sentiasa menguji hamba-hambaNya, tidak kira sama ada orang tu kaya,  miskin, yang ada pangkat or darjat.....Semua orang yang hidup di bumi Allah ini, tidak akan terlepas daripada ujian....
Iman dan soleh itu adalah jalan keselamatan didunia dan akhirat...Orang yang beriman dan soleh itu adalah orang yang sentiasa bersabar dalam menghadapi ujian dari Allah swt....

                                              SABAR kan separuh daripada IMAN...
                                                     SABAR itu TAK RUGI.....
                                                         SABAR itu INDAH...


Berpesan-pesan dengan kesabaran itu penting.....Berpesan pesanan demi kasih sayang, bersabar dalam menyampaikan pesanan atau dakwah....Aku bukanlah orang yang alim untuk menyampaikan dakwah, masih banyak kekhilafan dalam hidup ini, aku bukanlah sempurna, tapi aku yakin setiap potong ayat yang aku sampaikan disini dapat direnungkan bersama....Peringatan dan muhasabah untuk diri sendiri jugak.....


                                          Thank Q for reading my lovely readers! ^_____^
                                                              Assalamualaikum...



24 comments:

  1. duk shah alam memang besh!! =P
    ok, lari tajuk bersabar, hehe

    ReplyDelete
  2. betul tu ..acik sokong .,kita sabar bukan bermakna kita kalah dan kita salah... tapi itu lebih baik dari kita berkata lebih kerana akan keruhkan keadaan... suka entry nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu acik...pandai acik buat kesimpulan..heee. :D ^________^

      Delete
  3. Bersabar selagi boleh....
    Tapi kalau menjadi2, kita pun boleh hilang sabar kan... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu AJ, kadang2 kalau dh melampaui batas kita boleh jd hilang sabar kan,same with me,huhu, tp xpe, ingat Allah slalu ada dgn org2 yg sabar ni, slagi boleh sabar kte sabar... :D

      Delete
  4. selamat ahri isnin kakak cantik..:D

    betul tu akk..sbr adalah kunci segalanya even kdg2 kita rasa mmg dah x boleh sbr..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari Isnin sweetie! ^________^
      harini xde cupcake kat akak ke?hihi..
      betul tu, sabar kunci kejayaan..heee

      Delete
  5. sbr separuh dr iman..hehe
    tp xsmua bnda kt dpt sbr kn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu dear.. :D
      apa2pun try to sabar selagi boleh kan..huhu

      Delete
  6. As Salam,

    Saya datang balas kunjungan. done follow u.

    Salam kenal dari saya,
    Suria

    www.suriaqistina.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam sis...terima kasih sis sbb sudi follow sini.. :)
      Salam kenal too ^_______________^

      Delete
  7. Adoi rita... memang susah nak bersifat sabar ni walaupun ganjarannya besau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak...nak jadi penyabar ni mmg susah, huhu, apa2pun try to sabar sbb Allah sentiasa ada bersama dgn org2 yg sabar apabila diuji.. :') in shaa Allah..

      Delete
  8. Akak klu kena buli,kena marah,kena perli ok lg.. yg x oknye klu berjauhan dgn mr.k...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo, so sweett..hehee...tau xpe, sye pun tgh bersabar la ni akak, bb berjauhan dgn bon2.. :'( huhu

      Delete
  9. kak shida kena pergi keje..alahaii mlsnye ^_^ tp tp esok cuti yay :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh bestnyaaa akak shida cuti! jelesss..hehe :P :D

      Delete
  10. akak singgah sambil follow dari blog shida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih akak :) Will surely follow u back sis :')

      Delete
  11. tak suka isnin sebab kena kerja...
    tapiiii....
    walau bertongkat sekalipon, selagi belom tutop mata, kena kerja jugak...
    heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul~selamat bekerja dear! heee ^_________^

      Delete
  12. huhu monday blues... mood takde ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Monday blues akak mia..kenapa akak xde mood? xpe2 sabar2 nnt mood tu pasti akan datang..keep smile smile smile ;)

      Delete