nuffnang

loveable person

Thursday, 14 March 2013

♥ Alkisah Aku dan Adam

                            Assalamualaikum & Happy Thursday my lovely peeps! ^_______^

Starts a new day with Alhamdulillah and keep smile yaw....Senyuman tu membuat muka kita bertambah serinya dan awet muda tau...Ini fakta bukan autaa....Tak perlu make up, senyum je, dah nampak chomelll...heeee

Haa, tajuk entry harinie macam nak berjiwang jiwang pulak eyh...TAPI3, bukan..hehe....Siapakah Adam??
Adakah aku Hawanya? Pheww...hehe..Taklah Adam yang dimaksudkan disini ialah anak sedara kesayangan aku, Muhammad Adam Haikal... :D


Sekarang ni tengah cuti, memang masa aku banyak dihabiskan dengan Adam, harap Bon2 aku tak jeles la eyh...hehe...takdak maknanya bon2 nak jeles, kan adam anak sedara bon2 jugak kan..hikhik..
Adam selalu dok dengan tokayah dan maktok dari hari isnin-khamis, sebab ibu Adam iaitu kak long aku bekerja, adam macam duduk asrama pulak kan....hehe...Adam ni seorang yang sangat pandai menyesuaikan diri dia..Tengah dok taip entry ni dia ada dekat sebelah, sambil eja nama dia "Adam", dan dia perasan yang aku tulis nama dia, tak berhenti henti dia dok eja nama dia...Haish, plaster mulut satg baru tau,hehehe.....

Adam ni umur 3tahun setengah nak masuk 4tahun dah laa tahun ni.....Mulut dia boleh tahan banyak laa, tak tau laa ibu dia bagi makan pungkok ayam kot, tak berhenti potpetpotpet, mulut dia akan berhenti potpet2 time tidoq la kan....hehehe...Banyak sangat kisah aku dengan dia ni...

Haaa, tadi malam tengah dok syiokkk tidoq, dalam pukul 4lebih macam tu kot, tiba2 dia bangun duduk dan menangis, aku yang tidoq mati ni pong boleh terjaga, dia dok nangis cakap "Adammm takutttt", aku ni mulaa laa pikiaq bukan2, apadiaa budak ni, tiba-tiba nangis, nampak antu ke, aku pun amik dia sepantas kilat tidoq dengan aku dekat atas katil, adam ni tidoq tersangatlahhh buas, sebab tu dia kena tidoq bawah atas toto...hehe...


Dipendekkan cerita, tadi pagi aku tanya laa dia, kenapa tadi pagi Adam menangis, terkejut mama, opss, lupa nak bagitau dia panggil aku mama,*Sepatutnya adam panggil aku maksu, tapi dulu time dia umur 2thn camtu saja suruh dia panggil mama, so sampai sekarang dia panggil aku mama*huhuhu...Ok, sambung2..
Hmm, lepas tu adam pun jawab, "Adamm akut cicakkkk, cicaakk bechaqqqq nak mai kat Adammm, tapi Adam tak ampak, huhuhuhu,*Sambil buat nada gegeh dia tu* Rupa-rupanya dia mimpi cicak kot, sebab takkan laa dia boleh nampak cicak tu kan, sebab gelap kot time tu...Lega aku dengar, ingatkan apa la kan, kalau nampak antu memang malam ni aku dan adam tidoq dekat bilik maktok n tokayah laa, maksu dia ni pong penakott orangnya..hehhee

Ibu aku cakap maybe dia mimpi sebab terkejut petang semalam kot...hehe...Al kisahnya, aku nak solat zohor, selalunya adam amik wudhuk sekali dengan aku, aku ajar dia cara-cara nak amik wudhuk la..Kan peribahasa ada cakap melentur buluh biarlah dari rebungnya kan....ahakss, ada ciri2 keibuan disitu.hehe
Time tu aku dah pun berwudhuk, n adam cakap nak solat sekali, aku pun suruh la dia p amik wudhuk kan, aku tunggu punya laa lamaaaa, last2 aku amik keputusan solat dulu, aku dah habis solat Adam tak muncul2 lagi, mulalah aku risau dan fikir mesti dia buat kerja lain neh, aku ajak ibu aku menghendap dia, hehhe...


Jeng jeng jeng, tekaa dia buat apakahhhh???

Rupa-rupanya, boleh pulakkkk dia maen air dalam toilet tu, dia amik wudhuk, betoi la tu, maybe dia terlupa step kot kan, bila dia lupa dia ulang dari kumur2 mulut sampai ke muka, pastu dia lupa, dengar laa dia dok ngomel sorang2, Adam cakap, "eh ilap pulak", bila silap dia amik lagi sekali sampai lencunnnnnnnnn baq hang! ahahaha...Aku dan ibu tunggu sampai Adam keluaq, ibu p dulu, aku laa tunggu dia, lepas dia dah berpuas hati amik wudhuk, kira step yang dia buat tu dah betoi la kan, dia pun tutup air... Time Adam nak keluaq tu, tengok2 aku dekat depan dia, terkejuttttt bukan main la dia, melatah Adam eyh, hehehhe....Lawak gila reaksi dia lepas terkejut kena hendap dengan aku....Memang basahh habiss la baju dan seluar dia, last2 bagi mandi terus.. =,=

Haa, macam mana laa nanti kalau dah ada anak, jenuhhh nak layan, cukup la tu, terpanjang pulak menaip entry pasal Adam ni, hehee, kalau nak cerita memang banyakkk sangat kisah2 lawak antara aku dengan Adam tau...Adam tu dah macam anak aku pulak, adoiii, tak larat nak layann.....Haa, sekarang ni Adam dok kacau maktok dia tengok tv, dia tak kacau aku taip entry ni sebab dia kan sayang aku, dah pesan siap2 dekat Adam, bila nampak mama buat kerja jangan kacau tau, nanti mama tak mau kawan dan main dengan Adam, terus dia tak kaco, tapi dia mai jugak kacau, mai landing2 macam kucing ada la.....hehe....meowwww3


                                   Thank Q for reading my lovely peeps! Assalamualaikum



68 comments:

  1. alolo. comey aje adam dengan mama nih ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe...adam ni sgt notty n manja macam kucing :D hihi

      Delete
  2. anak sedara baru satu ke dear? hehe kemain lagi.. baguslah ajaq awal2 :)

    pssst muka korang sama lah! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, xdelaa akak Moss, dah ada 9org anak sedara, semuanya monster2 belaka, hehe...Adam ni terlebih manjaa gn kte.. :D

      psst kan adam anak mama tu yg sama tu, heheh :P :D

      Delete
  3. wahhh bergaya... anak sedara !! sweettt ... wah mama sudah jadi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, bergaya macam mama dia la kan, opss...heee...*saja gegeh suruh dia panggil mama*heheh :P :D

      Delete
  4. Manjanya Adam dengan "mama" dia....
    Mimpi cicak?? Hehhehehe......
    Mesti realiti dia memang takut cicak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee, Adam ni memangg sgt manja, manja macam kucingggg, meowww...
      A'ah kan, maybe dia ni mmg fobia dgn cicak kot :D hihi

      Delete
  5. Replies
    1. ehehee...kan, memang geram tgok dia...hihi :D

      Delete
  6. nasib baik bukan adam = aaron aziz tadi...ku semangat~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehee, saja bagi suspend sikit, hehehe :D :P

      Delete
  7. comey adam..wah siap pnggil mama lagi..ada bakat jadi mama betol2 dah ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee, chomey kan dear...tu laa sampai sekarang adam dok panggil mama lagi, hihi....In Shaa Allah... ^________^ heeee

      Delete
  8. hahahaha cerianyaaa senyuman.. wahh akk ank bongsu gak, sama la kitewwww.. hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. senyum2 selalu baru ceria :D a'aah akak anak bongsu, yeahh gimme10!! :D

      Delete
  9. hihihi .. comel jew .. muka pon nk dekat sama ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh3, lama xnampak shima, bz buat preparation nk kawen eyh? hee syiokknyerkk.. :D

      *Adam ikut muka mama dia la, kalo ibu dia baca mesti jeles....hehehhe

      Delete
  10. alololo..comey betul!
    pandai senyum pulak tu.
    sama jugak ngan anak akak klau masuk bilik air, abis basah lencun baju.
    nakai sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, tu laa akak, adam ni pantang nampak kamera
      xpon bukak je webcam kan, terus dia senyum2 kucing,heheh :D
      Sapa akak, bambam pun suka main air jugak eyh? boleh geng dgn adam laa kalo cmtu...hehehe

      Delete
    2. yes dik. bambam mmg suka sgt sgt main air. since dia baru lahir lagi, dia x nangis pun klau kitorg mandikan dia. senyap n senyum je. tu yg dah besar gedik main air je manjang. hehehe

      Delete
    3. hehehe, chomel laa bambam ni, selalunya budak2 xsuka bila kena mandi kan, sebab air sejuk la apa la, kena air sikit nangis, ni bambam lagi suka main air sama macam adam...hihihi :D bagus laa tu, baru wangi sikit..hehe

      Delete
  11. sama macam anak buah nory
    masa umur die nak masuk 3 tahun, mulut dia kalau bercakap mengalahkan "mak jemah"...
    laser kemainn...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, tu laa, mulut tak berhenti nak cakap,
      kalau nak dia senyap, time tidoww je laa..heheh :D
      bdk2 umur 3thn ke ats ni mmg mulut boleh tahan "mak jemah" kan..hehehe

      Delete
  12. Akak pn suka main dgn ank sdara... mereka semua rapat dgn mok ja ni ha... maksdara paling sporting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee, kadang2 layan anak2 sedara ni mmg best kan...hhhihi :D
      Oh, mok ja sporting tu yg diorg semua rapat dgn mok ja..heeee

      Delete
  13. dah boleh dah tu...dah ada tokoh dan ciri2 dah tu...heee...btw adam is so cute... adik...please hug and kiss him for me occay... from aunty Fuwwa....ekekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah boleh dah eyh akak??hehee...*blushing2..
      okeyh akak, done! hehehe...adam cakap, mekacik aunty Fuwwa chantek ^_____^

      Delete
  14. Smile is the simplest way to let other people know that we're enjoy our day...nice! :)

    ReplyDelete
  15. anak umur Adam ni memang suka kalau kita layan keletahnya...saya ada anak jiran sebaya Adam...memang cerdik budak ni...cakap dia best je kalau dilayan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, betul tu sis...mmg kalau layan keletah die, xkering gusi, ada ja dia buat lawak...heheh :D

      Delete
  16. comey3 sangat adam nie, dah nk sme muke nye ngn 'mama' dy,. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, comey kan adam ni, notty tau die neh, banyak mulut, hihihihi :D
      sama muka eyh? heee ^_______^

      Delete
  17. cumey je si kecik 2 senyum.. he2

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee, adam memang suka senyum, tambah2 bila nak bergambar :D

      Delete
  18. comel la.., best main ngan budak kecik ni.. lebih2 lagi yg lelaki.. saya selalu bergusti je kalau anak sedara saya ni balik :D sampai nangis2 saya kerjakan.. pastu g ajak jalan2.. nak memujuk la kononnye.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, betul tu, best main2 dgn budak kecik neh, ilang suma masalah yg hado kan...heee :D

      Delete
  19. Adik saya pun nama Adam,dan memang la sangat nakal. btw,adam sgt comel,macam mak su dia..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, yeke? tu laa kan, adam ni pun nakal n suka menyakat org jgk ni :D hihihi ^_________^

      Delete
  20. sama comel lar akak dengan adan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe, yeke dik?mekacihhh adam cakap :D hihi

      Delete
  21. Amboi depa... comei2 gitu aih... =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehee, :D mekacihh adam cakap :P ^_________^

      Delete
  22. Replies
    1. Adam cakap, "thank Q aunty Sally", heheh :D ^_________^

      Delete
  23. hehe, comel budaknya Si Adam ini ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. "saya mmg comel pon",kata Adam, hehe, mekacih aunty KHY :D ^______^

      Delete
  24. comey tul dia pggey maksu dia mama alolololow

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, kan k.el, adoii pegi mana2 je mesty dia panggil mama, dah macam mama betol dia pulak..hihihi

      Delete
  25. cakap pandai tapi takut cicak..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, tu laa akak...adam ni mmg pandai cakap, penat melayan die...ihhihi :D

      Delete
  26. Comel sangat2..macam akak..hehe. Kirim salam sayang dekat adik comel dan hensem itu. hihihi. ^_______^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, adam cakap," wssalam akak chomel, mekacihh," hihihi :D

      Delete
  27. haahhah takot cicak.. hihi
    adik sepupu saya pon nama adam juga kbtlan noh.. bercakap x berenti..
    adey hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, a'aah adam takut cicak, :D
      nama adam ni memang cakap banyak kot....hihihihi

      Delete
  28. adik nadia pon nama adam. nadia rasa orang nama adam ni betul la mulut banyak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe, betul la 2 nadia... :D mmg mulut susah nak berhenty bercakap kan..hihi

      Delete
  29. comelnya adam........ kechik2 dah pandai bergaya......

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehhe, tu laa remy, adam ni memang pantang dok depan kamera, mmg dia akan posing sakan kalah "mama" die.hihi :D

      Delete
  30. Alamak aii so sweet.. cerita ni mengingatkan iha pada adik angkat, kenal sejak umur dia 3 tahun, la ni dah masuk 9 tahun.. setiap kali masuk wad ada je kenangan kitorang.. tekanan layan dak kecik ni kekadang takyah cakap la hehe.. tapi bila dah terpisah, rasa macam ada angin tiup kuat lepas tu bunyi cengkerik (kesunyian lettew) :D
    p/s: nak panggil mama gak la.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, bestkaan bila layan budak2 kecik ni iha....tekanan bila diorg buat lawak n mulut xberhenti potpet2, penat nak dengar kan..hihi...
      ada bunyi cengkerik eyh??hehe... :D
      p.s~ ahaha, alamakkk maluu leww iteww ^_____^ hihi...muda lg nak jd mama..heheheheheee :D

      Delete
  31. Replies
    1. hehehehe, tu laa kan, macam2 ragam dia tau..penat nak melayan....hihi :D

      Delete
  32. ala comel dia..akak pn ade ank buah nama adam..haihh sama lg heheee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeheehe, yeke akak? mesty banyak mulut n pandai kan anak sedara akak tu, mcm adam ni la..mulut xberhenti bercakap, letih melayan die...a'aahkan sama lagi, gimme10! yeahh!heee

      Delete