nuffnang

loveable person

Tuesday, 12 March 2013

Cemburu!

                                       Assalamualaikum & Happy Tuesday my lovely peeps!
                                          Semoga semuanya happy2 sokmo ye... ^_____^

Hmm, manusia dengan jelous atau cemburu ni memang tak dapat dipisahkan, betoi ka idak? Tipulaaa kalau ada yang cakap tak pernah cemburu walaupun sesaat kan.....Nampak benoo nipunyerkkk... :P hehe
Haa harinie aku nak kongsikan dengan ampa semua jenis-jenis cemburu yang wujud dalam diri kita walaupun tanpa kita sedari yang kita sedang cemburu atau lebih manja lagi Jelly... :P


         Haaa jom check tengok, anda dalam kategori cemburu yang mana eyh.... ^__________^

#1 CEMBURU CELIK

Haa, pernah tak dengar cemburu celik? Cemburu celik ni bagus untuk kesihatan sebab apa? Sebab cemburu jenis ni dia akan berterus terang dengan apa yang dia tak puas hati dan benda yang dia geram tu la kan....

Contoh: Tengah makan2 dengan buah hati, tiba-tiba ada lelaki/perempuan segak lalu, gaya penampilan yang menarik, dan si dia tertarik dengan gaya orang tu kan, then terus si dia lontarkan dekat buah hati  dia tu kata, "kan chantek kalau u pakai macam tu, cantik laa gaya tudung dia tu, nanti try u pakai macam tu tengok", buah hati kat sebelah dah panas membara dah, terus tengok perempuan tu n jeling sampai nak tercabut bijik mata, ahaha, but still boleh dikawal, then terus dia cakap kat bf dia tu, " Awat selama ni i pakai tak chantek laa eyh?" Sentap seminit, pastu barulaa bf dia tu tersedar dan kalut2 nak pujuk balik buah hati dia tu, perkara yang sama jadi kat pihak lelaki kan..... Kiranyaa ada komunikasi kat situ la eyh, cemburu jenis  ni kejap je...


#2 CEMBURU BISU

Kalau tadi cemburu yang bagus, yang ni pulak cemburu yang kurenngg bagus untuk kesihatan la eyh...Sebab apa? Sebab cemburu ni akan membuat ko rasa tertekan, geram dan stress sorang-sorang....

Contoh: Dok syiokkk2 jalan-jalan dengan buah hati, tiba-tiba si dia terjumpa dengan kekasih lama, walaupun dia cakap kawan ja, tapi dalam hati ni, ya Allah geramnya, siap boleh bersembang bagaii kan, walaupun diorang dah tak dak pape hubungan but still kau akan rasa jeles dan geramm, tapi walaupun jeles membuak buak dalam diri tu, tapi kau diammm jaaa, balik rumah nagis sorang-sorang........Haa, so cemburu macam ni memangg tak syiokkk, better u slowtalk dan berterus terang je cakap cemburu eyh, jangan simpan sorang2 tau.


#3 CEMBURU BUTA

Aku rasa semua orang tau kot cemburu buta ni lagu mana kan, cemburu yang tak tentu pasal dan kadang kala melampau lampau baq hang.....Haishh cukuplaah cinta itu buta, cemburu tak payah laa nak membuta sangat kan.......Cemburu ni tak payah bagi contoh kot sebab semua dah tau kan... :P


#4 CEMBURU IKHLAS

Aiikk, cemburu pong ada ikhlas jugak eyh....Hukkaloorhh...hee..Haa, cemburu ikhlas ni bagus laa kan, sebab apa? cemburu ni jenis yang tak berdengki....

Contoh: Salah seorang kawan ampa dapat dekan kan, takpun bagi yang bekerja ada anugerah cemerlang kan? Haa, munculahh cemburu di jiwa, tapi tapi, cemburu ikhlas ni dia tak dengki tapi dia lagi bersemangat untuk mencapai kejayaan macam orang lain tu jugak...Kiranya semangat berkobar kobar untuk maju ke hadapan pun datang lah kan, haa kan bagus cemburu macam ni...Kita tak sakit hati dan orang lain pun tak sakit hati, betoi tak? ^____________^


#5 CEMBURU HATI

Haaa, gi mana cemburu hati ni yaa mbakk? aikk apasal aku speaking indon neh...hhaha
Cemburu hati ni selalu terjadi dekat semua orang, cemburu ni tak elok sangat la eyh...Selalunya terjadi dalam adik beradik atau kawan..

Contoh: Kawan kita tu dapat kerja, kita pulak masih menanti nanti pekerjaan, haa mulaa laa cemburu dekat kawan tu kan..Tak pun cemburu dengan kak long kita ke sebab selalu je dapat apa yang dia nakkan.....Cemburu yang macam ni ubatnya kena laa bersabar dan beristighfar ye, dah itu bukan rezeki kita nak buat lagu mana kan, just put trust in Allah ok......


Haa, rasanya cukup laa setakat tu eyh pasal cemburu ni...
Actually, banyak lagi laa jenis-jenis cemburu yang ada dekat dunia ni......


So,moral of the story, 
Cemburu tu boleh, tapi jangan laa melampau lampau eyh....Setiap pasangan yang bercinta memang takkan terlepas dari cengkaman jelous neh, wahh gituuu eyh....Bukan setakat pasangan bercinta je tau, orang yang dah kawen dah ada anak sapuloh pon memang takkan terlepas dengan cemburu ni, bukan setakat tu je budak2 kecik pun dah pandai nak cemburu tau.....Haa, punya nak bagitau laa yang semua orang tak terlepas dari sifat cemburu ni kan..hehe
Cemburu tu kan tandanya sayang, tapi cemburu tu biar kena tempat la eyh.. ^______^


                     Ok, thank Q for reading my lovely peeps.......May Allah bless u...Aamiin.
                                                        As-salam~

P.S~ Bila rasa-rasa nak cemburu tu, cepat-cepatlah Istighfar ye, Astaghfirullah al-azim....      

58 comments:

  1. ooo baru taw, cemburu ni byk jenis rupanya...heheheh...

    tapi org kata cemburu tu tandanya sayang...

    tak gituu...

    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, betul betul betul tuu sis Nory.. :D
      Cemburu itu tandanya sayang kan, terlupa nak tulis td, thank Q utk penambahan ayat, hehehee ^___________^

      Delete
  2. sy ni kuat gak cemburu..tapi diam2 je huhu..tapi xeloklah nak cemburu sgtkan..rosak hati kang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, betul tu dear, cemburu tu boleh tapi jangan berlebih lebihan la kan ^________^ :D

      Delete
  3. Astaghfirulllah al-azim.. akak baru lepas marah.. huhu..

    cemburu ni tak elok tau.. mudaratkan relationship :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee xpe2, marah kejap je tu kan akak Moss :D
      betul tu, kalau cemburu sikit xpe, jgn cemburu buta sgt la kan sis...xmau xmau..eh3...hee ^_________^

      Delete
  4. semua banda yg melampau2..bersederhana je.. cmburu skit2 tu yg manis tu..banyak2 pahit dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee, betul tu bro...kalau cemburu banyak2 mmg tak manis dah la kan,kalau cemburu secukup rasa boleh tak?eh3..hehe :P :D

      Delete
  5. hai dik. mcm2 jenis cemburu yg ada ye. hehehe. akak pun salah seorang yg kuat cemburu tau. nak2 sbb hubby akak seorg musician, mmg sentiasa jadi perhatian. so, utk mengelakkan cemburu tu meletus x tentu hala, makanya hubby akak minta akak sendiri jadi pengurus syarikat dan pengurus dia sendiri. haaa..kan senang! bkn apa dik, wpun dah beranak pinak, kita sentiasa berjaga2 jugak. zaman skang ni mcm2 boleh berlaku. hehehehe

    * btw, ayish dayyan bambam tu anak no.2 akak. yg baby inside ni no.3. yg sulung dah darjah 1. adik tatau eh? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi akak, betol tu kan...owh kalau mcm tu bagus laa akak, selalu dekat je dengan hubby kan, so kurang sikit laa cemburu tu kan..bestnyaaa macam tu...hehe.. ^__________^

      *owhyeke akak, hee, terkonpius sikit.. :D geram tgok ayish dayyan tu chomelll..hehe... :D

      Delete
  6. ha ha ha...jealousy... kalau kakak ni kebiasaannya jatuh pada 2 kategori... cemburu celik dan cemburu ikhlas... lol... other than that x reti la nak cemburu2 yang membahayakan hati dan kesihatan ni... nanti diri sendiri yang merana dan terseksa... wat per kan? bikin stress sama diri sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, betul tu kakak...bagus laa kalau cemburu macam tu kan, xde laa nak stress sorang2 kan kakak...... ^___________^

      Delete
  7. aku cemburu tgk die bahagia

    aku tak boleh tipu diri aku dngn mengatakan aku happy kalo die happy

    jahat kan aku? wuwuwuw

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo, akak iffah neh sweet orangnya kan, hehe.
      xpelaa walaupun dalam hati sedih, tapi tetap mengaku happy, bagus la tu akak ipah, always be positive tau..

      akak tak jahat pun la, huhu...xmau sedih2 eyh...meh nak hug sikit..hehe ^___________^

      Delete
  8. Haha.. akak biasanya no4, tp kadang2 ada jugak no2..no3 xpernah kot...no5 ada la jugak.. no1 xpernah jgk rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, kadang2 cemburu tu selalu berubah ubah kan akak.. :D samalaa kte eyh.. ^______^ papepon cemburu tu kan tandanya sayang, kan akak kan :D heee

      Delete
  9. AJ tak sure tahap cemburu yang mana...
    Kena tanya Mr.JR la kot.....
    Campur2 semua di atas boleh kot...
    Hehehheheh...
    Depends on situation la selalunya.... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheee, nanti try tanya Mr.JR tengok eyh AJ.. :D
      betul tu, kadang2 cemburu ni ikut situasi kan AJ,
      kalau cemburu kena pada tempatnya xpelaa kan..
      kan cemburu tu tandanya sayang..aicewahh...hehe ^______^

      Delete
  10. wahhh cemburu pon ada jenis2 yer :) ahhahaa hebat !!!!
    apa pon cemburu itu tanda sayang ( positive side)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesty laa ada acikk..hehehe :D
      Betul tu, kalau boleh kena selalu positive kan acik.
      barulaa hidup kita ceria dan tak merana..wahh gituu... ^________^

      Delete
  11. Banyak jenis rupanya cemburu ni kak ^_^ hee
    Cemburu buta yang payah sangat tu.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, ye dik, banyak sangat, tu pun baru beberapa jenis je kak senaraikan..hihi. :D a'aah cemburu tu payah sebab dia tak nampak apa2 kan, adoii, bahaya2, sama2 kita elakkan drp cemburu buta eyh ^_______^ heee

      Delete
  12. wahh..banyak nye jenis cemburu kat sini..hihihi..tpi kalau tak cemburu macam mana tuw akak omeyy?haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehee, banyak eyh :D rasanya xde org yg xpernah cemburu la dik, kalo xde sgt pun mayb sikit je die cemburu kot kan, hehehe.ntah la dik :D hihi ^____^

      Delete
  13. wahh byk juga ye jenis cemburu ni... baru ena tahu... hehe ena ni kuat juga cemburunya.. tapi kawal, takut hati jadi hitam... huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa ena, bukan setakat ni je, ada lagi jenis2 cemburu tu.. :D sama laa gan akak, tp kita kena control cemburu tu jgn berlebih lebihan kan..hee..cemburu tu kan tandanya sayang, tak gitu...hee ^_______^

      Delete
  14. cemburu yg membina takpe kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cemburu membina xpe deno, untuk bagi semangat kpd kita utk mencapai sesuatu perkara kan, tu cemburu ikhlas namanya.hee ^______^

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Baru taw bnyak jenis cemburu ni ye..
    kadang 2 rasa jugak cemburu 2, 4,n 5 tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee :D cemburu tanda sayang xpe kan... ^________^

      Delete
  17. banyak nyaa jenis2 cemburu., ehe Lissa rasa hampir semua type cemburu Lissa ada., haha tapii., bila perangai menggedik jea laa datang cemburu macam2., bila time tuu mood okey,. niat cemburu pun malu2 nk kluar., ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kannn, bila mood cemburu dtg abis la eyh.hihihi :D

      Delete
  18. banyok jenis pulok cemburu ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee...ni baru sikit, ada lagi jenis2 cemburu ha...hihihi :P :D

      Delete
  19. Alamak, selalu buat gaya dlm cemburu #1 tu.
    Naseb baik dia byk bersabar. Hehe =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe, cemburu no1 tu ok laa kan, jgn cemburu bisu sudeh, bahaya tu...hehe :D

      Delete
  20. saya cemburu-buru.. camne tue? hahahahaha!! >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahah, cemburu-buru pong boleh eyh cikgu Fakruru awesome?hehehhe :P :D hiihihi

      Delete
  21. Perempuan xleh lari dr sifat cemburu..
    K.el pn sm ada gak sifat2 cam tu tp tulah jgn nak cmburu melampau sgt kn hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul tu k.el :D
      Cemburu kena tgk pd situasi n tempat jgk kn, kena control sikit cmburu tu kan, kalo tak abis meletus world war 3 pulak..heeheee ^_________^

      Delete
  22. when girls get jealous, WORLD WAR 3 is about to start! hahahahhaa totally agree on that! LOL~ bwhuahahahahahahahhahahahahahhaa ^________^ no doubt no doubt!!! TROLOLOLOLOLOLOLOL~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha, so beware ye bon2! :P bwekkkkkkkkkkkk

      Delete
  23. Replies
    1. betol tu dear :) lumrah kehidupan...hehee

      Delete
  24. Jalousie nombor 2 dan 4 itu milik iha.. :D
    Sebenarnya kita boleh kawal diri kita nak jelly ke idak..
    Akhir kata, jelly tak baik untuk kesihatan (dari segi jelly cemburu dan jelly makanan) xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheee, betul tu iha...jelly tu tandanya sayang kan, ppepon jgn jelly berlebih lebihan udah la kan :D hehehe

      Delete
  25. Cemburu tuh tanda sayang...dan sememangnya cemburu itu adalah hak laki2...itu kt ustaz. apapun kontrol cemburu tu jugak yer...cemburu tu sifat yg baik tp kalau berlebihan akan jd bahayas kpd sumer pihak...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe, betul tu bro... :)
      cemburu pun kena ada limit eyh ^_____^

      Delete
  26. cemburu ke arah kebaikan takpe, ni jangan dah la cemburu, siap buat naya. teruk kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sis :) .....kalo cemburu ke arah kebaikan xpe la, sekurang-kurangnya ada semangat utk memajukan dirikan, kalo cemburu dengki tu abislaa, berdosa besao tu kan sis...teruk sgt kalo lagu tu....

      Delete
  27. remy prefer...cemburu sayang........he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, cemburu sayang tu bagus la kan, cemburu sayang tu cemburu celik la 2, kejap je cemburu die..heheehhe :D

      Delete
  28. Cemburu tu tandanya sayang.... kang tak cemburu langsung kang...tak normal pulak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu akak...hehehheh :D kalo xcemburu xbest la kan, cemburu yg baek2 je...hihi

      Delete
  29. oh tercemburu melihat model itu sgt cun.. hihi. emm betul2 cemburu tu fitrah, biar berjenis-jenis kita pilihlah la yg jenis elok, bak kata ustzh asni, cemburu yg menjadi penawar, jgn pilih cmburu yg menjadi racun ! hehi, kem slm encek model cun :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee, mcm tu pulak eyh dear.. :D a'aah betul tu, cemburu itu fitrah dan lumrah kehidupan, cuma kita je kena kawal supaya cemburu tu xmenjejaskan kesihatan...eh3 ^___________^

      *encek model jawab, wa'alaikumsalam si chantek*

      Delete
  30. Saya cemburu melihat kejayaan orang lain..hehe..dari situ, saya nak juga berjaya. Jadikan kejayaan mereka sebagai pembakar semangat.

    ReplyDelete