nuffnang

loveable person

Thursday, 28 February 2013

AWAS! TEKTIK KOTOR..

Assalamualaikum & Morning peeps!

Haaa, awass awasss awasss ye semua! Kenapa pagi-pagi ni aku dok awass awas sorang2 kan, haa saja nak bagi peringatan kepada bloggers2 yang disayangi, readers2 yang dikasihi dan sahabat2 yang dihormati sekalian..

As you all know, alamak terspeaking plak, nasib baek tak keluaq bahasa german kan, hee, ok3 mood serious, tolong laa berhati-hati dengan orang yang baru korang kenali, tak dikenali atau baru dikenali...Sebab apakah? Yelaaa sekarang ni dah banyak kes-kes jenayah yang berlaku kat negara kita...
                                      
Kes culik, kes hilang kanak2, kes rompak, kes bunuh, apa kes? Kes-kes ni berlaku maybe disebabkan kelalaian kita sendiri jugak kan....Dulu masa aku kecik2 ibu aku selalu pesan, kalau ada orang nak bagi kita cekelet(coklat), cekedi, choki2 ,cekodok, ais krim or air kotak free ke jangan sesekali ambik....

Perbualan pesanan ibu kepada aku yang masih aku ingat sampai sekarang..

 (masa tu aku budak2 lagi, still noob n suka bertanya) hee


Ibu :  Kalau nanti kat sekolah time tunggu bas sekolah, tiba-tiba ada orang bagi air free ke,
         aiskrim, cekelet ke jangan ambik tau..

Me : Sebab apa ibu?

Ibu: Yelaa mana tau orang yang bagi tu ada niat jahat nak apa-apakan kita ke kan...


Me : Niat jahat apa ibu?


Ibu: Yelaa, mana tau dia nak culik ke nak buat apa2 yang tak elok laa..


Me : Macam mana ibu tau?


Ibu:  =,=




Aku kalau bab tanya memang serah kat aku, dulu kecik2 memang aku suka bertanya, nampak macam pelik sikit je benda tu, mesti aku akan tanya dekat ibu or ayah aku sampai diorang penat dan malas nak jawab..bhahahahah.. Ok2, so guys please berhati-hati dan sesiapa yang mempunyai anak tu sentiasa pesan dekat diorang tau.

.Nak tau contoh tektik kotor penjenayah tak? 

Ce tengok kenyataan kat bawah...Sumber dari Facebook..

AWAS TEKTIK KOTOR PENJENAYAH

"Saya ingin mendedahkan satu tektik kotor penjenayah yang mengambil kesempatan memperdaya gadis-gadis terutama pelajar sekolah.Jangan mudah mengambil minuman atau makanan daripada sesiapa samada yang dikenali ,lebih-lebih lagi yang tidak dikenali.Gambar tersebut menunjukkan cara air kotak disuntik dengan bahan penghayal dan digam(seal) semula supaya kelihatan seperti asal sebelum diberi kepada pemangsa. "



                                                                          [SEBARKAN]

P.S~ Terharu sangat harinie sebab dapat tau menjadi salah seorang pemenang dalam segmen yang dianjurkan oleh Kak Mia ...Thank Q so much kak mia...Jom terjah blog KAK MIA.. ^_____^



30 comments:

  1. Mak pun pernah pesan jgk dulu..jgn minum air yg org bagi...xkira kenal ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan akak kan...sebab macam2 boleh jadi..kena selalu berwaspada..

      Delete
    2. Ye la.. org yg kita kenal pn bukan bleh percaya.. masa tu ank dara kn..hari pertama pergi kerja mak risau sgt..

      Delete
    3. betul betul betul...kadang2 org yg kita kenal tu backstabber kita kan..tambah2 anak dara, lagilaa ibu ayah kte risau kan..byk sungguh pesanan yg diorang tinggal..hehe

      Delete
  2. Apa pun TAHNIAH menang segmen tu.. no 18 ek.hehe.. akak malas betol join segmen.. tggu time rajin bila entah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee, Terima kasih akak..hehe..tak sangka boleh menang, sebab yg masuk semua tu hebat2, dik punya blog biasa2 je..huhu..kalo kak masuk mesti dpt jgk.. :) hee

      Delete
  3. Replies
    1. betul tu cheida..kita kena selalu berhati2 dan jangan mudah percaya dekat orang..huuhu

      Delete
  4. jaman sekarg harus serba waspada :D

    ReplyDelete
  5. ada jumpa ni daam fb....

    tapi yang bebudak tu, depa memang suka tanya...adoiiii...pening nak menjawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. berhati-hati xkira dimana jua kita berada :)
      hee, betul tu, mmg penat nak mnjawab kalau ada bdk2 yg banyak bertanya neh..hihihii

      Delete
  6. dolu-dolu mak selalu pesan ..sekarang nie mak selalu pesan dengan adik mmcm tu dan ada tambahan.. jangan biarkan lelaki tak kenali tegur ..sbb lelaki pon kena culik

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa'aah betul tu acik..sekarang ni tak kira lelaki n perempuan kan..kena selalu ingat mengingati dan berwaspada..jgn cepat percaya dkt org..

      Delete
  7. haah . pernah gak dekat pasal air minuman yang dicucuk ni . bukan air kotak jer dia boleh buat . air tin pon tau . heeee . be careful dear :)

    ReplyDelete
  8. ♔ Hasnie Adda ♔~ betul tu dear...macam2 dah kes kan, kena selalu berhati2...take care too dear ;)

    ReplyDelete
  9. nory masa zaman skolah dulu pon, tiap kali gi skolah,masti mak pesan macam2...

    skrg dah kawen, tiap kali gi keje, kena dgr hubby plak bg syarahann...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, untunglaaa ada hubby bg syarahan... :D btw always take care eyh sis.. ^______^

      Delete
  10. baiklah sayang

    mekasih ingatkan kami sume

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama akakku sayang ^_____^
      berhati-hati selalu tau! huhu

      Delete
  11. Yup, berjaga-jaga ye semua yg bergelar gadis.
    Bahaya juga dunia sekarang ni byk orang jahat.. =(

    ReplyDelete
  12. macam-macam teknik penjahat pakai nak menyetan., huhu

    ReplyDelete
  13. terlalu ramai org yg jht skang ni.kena hati2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear....kadang2 org tu berada disekeliling kte je tanpa kita sedari kan.so kena selalu hati2 :)

      Delete
  14. Hish macam tu rupanya eh Rieta...TQ tg atas penyebaran ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee, rieta pun boleh ye akak.. :D
      yep, kena selalu berhati-hati tau. ;)

      Delete
  15. ish bahaya nya sampai suntik2 benda khayal dlm minuman ^^
    hati2 ye syg2 kat luar..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue laa mummy, zaman skrg ni macam2 kes ada..kena selalu berhati-hati..ok mummy :D take care too eyh! ^_________^

      Delete