nuffnang

loveable person

Tuesday, 19 February 2013

Jarak bukan penghalang.....

Assalamualaikum & Salam 1Bloggers!
Helloww peeps.. ^_____^

Hmm malam ni baru laa berkesempatan untuk menaip entry, tadi pagi sibuk dok buat final report untuk my praktikal....Alhamdulillah tinggal lagi 3minggu saja lagi aku praktikal then finish...yabedabeduuu! ehehe

Ermm nak tanya, kat sini ada tak bercinta jarak jauh? Baiklah aku bertanya n meh aku nak jawab, hehe, aku adalah salah seorang yang terlibat dengan long distance relationship neh...Memang banyak dugaan tapi kalau jaga sama-sama rasanya tak dak masalah......Macam aku dengan bon2 bukan tak pernah ada salah faham, ada ja, kadang-kadang aku yang buat teruk...hehe. Biasalaa perempuan kan, kadang2 teremo tu normal la kan :P

Hmm..Macam mana nak bagi hubungan tu tak hambar? Tak boring? dan macam mana nak elak masalah?
Bagi aku kan yang penting kena ada komunikasi...Selalunya aku dengan bon2 just guna phone je laa kalau nak berhubung.. Bon2 jenis yang tak main FB sangat dan memang jarang on9 FB, so kalau ada pape just direct guna phone...

Bagi aku la kan, kalau boleh dalam sehari tu at least kol laa sekali tanya habaq ke kan, tak pun message ke, jangan laa dok diam jaa..Hmm macam aku dengan bon2 kalau sapa yang ada masa free, die kol la kan, kalau kol tu takdelaa nak bergayut 3 or 4jam, cakap sikit pun jadi laaa...Sembang2 sambil buat lawak poyo ke kan...Baru laa tak boring :)


Contoh perbualan yang poyo antara aku dengan bon2 ialah macam kat bawah neh...hee..Benda2 yang poyo ni laa yang buat kami rapat dan rasa macam tak dok jauh je....hee :)
Situasi: Bangun pagi untuk pergi kerja, dan tengah dok siap-siap nak p kerja tiba-tiba dapat panggilan daripada bon2ku, hee...Nampak je nama bon2 dekat screen phone, aku terus kalut2 angkat, hehee..Angkat phone sambil melemparkan senyuman..hihi..Semangat betul, padahal dok tengah nak pakai tudung tu, naseb baek harini aku tak pakai tudung belit-belit or shawl, just pakai syria je..Dok cakap2 tu, aku ada tanya soalan cepumas kat bon2...jeng3...hehe

Bon2: Assalamualaikum, haa bam2 dah siap ke tu?
Bam2: Wssalam bon2 gemok..hehe..Tengah dok siap neh..*sambil tersengih sorang2* :D
Bon2: Pergi keja elok2 satg, bawak moto elok2 tau....
Bam2: Ok bon2...hee...Hmm, bon2 ce teka harinie pegi kerja bam2 pakai baju warna apa?
Bon2: Alaa tau dah..Warna Merah! Betoi dak????*bon2 jawab spontan je*
Bam2: Haaaaaa????Macam mana bon2 tau neh????*muka terkejut la kunun*hehe
Bon2: Well u know me....Walaupun jauh tapi bon2 nampak je bam2 kat sana 2..Sixth sense kuat tu.
Bam2: Poyo laa bon2 neh...Ok2, warna merah dah betul, tapi bam2 pakai baju kurung ke, baju t-shirt ke or
               kemeja?
Bon2: Hmm, rasa pakai baju kurung...
Bam2: hehehhee, haishhhh terer betol laaaa bon2 neh
Bon2: Dah agak dah betul, tengok laa bon2 sapa kan...
Bam2: Terer betol bon2 dok muhungggg......sweet sangattt.....Bam2 pakai baju kemeja lah...hehe
Bon2: Haaaa, memang tadi nak cakap kemeja tapi tersebut baju kurung pulak..haishh
Bam2:Yelaaa 2 kan bon2...hehe.. adoii.. :D

See, walaupun tak gayut 2,3 jam n just cakap yang poyo2 je tapi tetap rasa bahagia n gembira...Mood tu terus berubah tau...Tak kisah cakap berapa lama pun janji ada communication with each other...Try cari topik2 yang menarik, jangan pulak hari2 dok tanya perkara yang sama, nanti boring pulak kan...So bagi aku jarak ni bukan penghalang laa kalau nak kekalkan sesuatu perhubungan tu.....Masing-masing kena pandai jaga dan amik hati la kan...Kalau ada masalah cepat-cepat selesaikan, jangan tangguh-tangguh tau..

Walaupun sekarang aku dan bon2 dipisahkan dengan jarak, memang susah sangat2 nak jumpa dan jauh..huhu...Hanya message n phone n kadang2 internet je la yang jadi penghubung antara kami...Tapi rasanya yang menjadi penghubung aku dan bon2 ialah doa...Maybe ni awal dugaan kan, bagus jugak dok jauh, dapat belajar lebih banyak tentang diri masing2 dan support each other dari jauh dengan doa kan...Semua ada hikmahnya.....Hope jodoh aku dengan bon2 panjang, dan doakan kami disatukan suatu hari nanti ye.....In Shaa Allah..

                                                         Bam2 & Bon2 with Adam...heee...


DISTANCE, It is a Test of Love. Many will Fail, But for those Who can understand it have the answer: 'TRUE LOVE..




10 comments:

  1. btoi 2..sye pn jnis ske wat lwk bodo klu kol org..
    bru ceria..
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kan, kadang2 lawak bodo n poyo ni yang buat org lain happy.. :D

      Delete
  2. AJ tak penah lagi Cinta jarak jauh ni....
    Tak cukup ental kot...
    Sedangkan bila Mr.JR jauh sekejap pun dah resah....
    Hehhehe...
    Kalu dia kena transfer ke, mau AJ pun ajak parents pindah tempat dia...
    Hahhahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 nak berjauhan dgn bon2 pun rasa macam alaaa, xsukanya,mmg nangis jgk la, tp bon2 ckp xpe kejap je, n juz think +ve, at last, alhamdulillah dpt jgk bertahan :') Kalo xnak berjauhan AJ ajk Mr.JR kawen terus la, lg best..heheehhe

      Delete
  3. Moga kekal akhir hayat. Jauh mane jarak bam2 ngan bon2 ni? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...In Shaa Allah..Thank Q dear..jarak jauh jgk la,hehe, sy penang bon2 kedah, tp nnt bon2 sambung belajar kt S.A plak..jauh..huhu

      Delete
  4. amin...moga disatukan...... PJJ kalu kena caranya...lagi seronok tau!

    ReplyDelete
  5. mempergunakan segala teknologi yg ada...yg penting kena faham...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear..yang penting kena saling faham memahami.. :)

      Delete