nuffnang

loveable person

Monday, 25 February 2013

Impian jadi kenyataan kini tinggal kenangan..

Assalamualaikum wbt & Happy Monday!
Helloww peeps!

Dalam hidup ni semua orang ada impian kan? Setiap orang ada impian masing-masing kan kan...Kalau tak dak tu tipu laa, mak aku cakap tak baek tipu tauu, dosaaa... :P Hmm,  ada yang impikan nak kawen dengan anak raja, yang tu aku rasa bukan impian tapi mimpi,hehe, ada yang impikan nak belajar ke oversea, ada yang nak beli mini cooper, ada yang nak jadi ratu chantek,haha, macam2 laa impian...Kalau just ada impian & cita-cita  tapi kalau tak berusaha tak dak maknanyerkkk la kan......


Ada tak impian yang tercapai setakat ni? Hmm, kalau tanya aku, aku rasa banyak lagi impian yang belum tercapai..... T_____T Hmm, cuma Alhamdulillah ada laa impian dan cita-cita aku dari kecik tercapai, selalu je berangan nak pergi luar negara....dan aku tak expect pun dapat pergi sana....Ramai yang bertanya dekat aku macam mana dapat pergi ke German tu kan? Adakah aku study kat German or just suka2 pergi eyh? Hmm, meh nak cerita sikit eyh...

Semuanya bermula apabila pihak sekolah memanggil aku dan beberapa kawan lagi ke pejabat dan bagi borang pertukaran pelajar untuk di isi, then lepas antar borang tu pihak sekolah cakap kena tunggu dulu panggilan interview, kalau terpilih,  dapat laa pergi interview tu.....Time tu aku baru form5 tahun 2008.
Hmm, dalam hati aku cakap time tu, kan syiok kalau dapat pergi ke sana, mesti dapat banyak pengalaman...Masa tu dok berangan laa nak pergi sana....hee

Then, beberapa minggu kemudian, tak sangka pulak dapat pergi interview tu...Hmm, biasalaa kalau interview tu mesti laa banyak soalan yang perlu kita jawab kan, aku just be confident je time interview tu...Lepas habis interview, aku rasa lega sangat, dalam hati aku cakap, kalau tak dapat pun tak pe, kalau dapat Alhamdulillah....Kalau nak tau organization apa yang aku join klik AFS Malaysia.. 
Bagi adik2 yang still bersekolah menengah tu, boleh laa join kalau nak eyh....Seriously tak rugi pun tau..

Tanpa dijangka, rezeki menyebelahi aku, Alhamdulillah, aku berjaya dalam interview tersebut dan dapat pergi ke negara pilihan iaitu German...dan kawan aku lagi sorang dapat pergi ke China..1 sekolah diorang just pilih 2 orang macam tu laa...
Awal tahun 2009 aku pun pergi ke German sebagai exchange students selama 1tahun dan tinggal bersama keluarga angkat German...Haa bawah ni gambar parents angkat aku kat sana..Diorang baik sangat dan hormati agama islam kita.. Selama aku kat sana diorang layan aku macam anak kandung diorang sendiri..Seriously...


Sepanjang aku berada dekat sana, banyak pengalaman hidup yang dikutip, dan pengalaman2 tersebut mendewasakan aku.....Yelaa, just imagine kau sorang2 duduk dekat negara asing, lain budaya, lain agama dan semuanya lain laa...Masa 2nd week tu aku jadi homesick, tapi nasib baik homesick aku tu tak teruk...Nasib baik laa ada FB dan kalau rindu sangat3 baru telefon, sebab kalau hari2 telefon bankrupt la, haha, mahal kot...huhu...

haha, tergelak aku tengok gambar ni...Pendeknyaaa aku..huhu :P Time neh sejuk gila, yelaa hang bayangkan laa dekat Malaysia panas kan, tiba2 tukar cuaca mau tak demam aku..hehee...Yg baju oren tu adik angkat aku..Nama dia Diana..She's handicapped..huhu...Selalu je kacau aku, tapi dialaa bestfriend aku sepanjang aku dok sana..hee..

Ni laa mak angkat aku, she's lovely mother.... :)

Kat sana aku kena masuk Gymnasium Schule or High School...Alhamdulillah dapat laa kawan2 baru kat sana...Diorang semua sangat friendly...tak sombong..Masalah muncul bila nak cakap je, yelaa baru datang mana laa aku nak tau cakap German..diorang pulak tak berapa reti cakap omputih, dan diorang tak suka cakap bi....Orang german ni lebih agungkan bahasa diorang tau, tak macam kita..tetttttt......
Nak belajar bahasa German tu bukan senang, disebabkan aku force diri aku untuk belajar bahasa diorang, alhamdulillah dekat sebulan aku dok sana, aku boleh sembang dengan kawan2 kelas dalam bahasa german...So, tak payah risau kalau ada orang kutuk aku dah boleh faham..haha..


  Gambar atas ni dah seminggu aku masuk kelas diorang....tapi tengok macam dah lama kenal kan...Diorang semua sangat happening..Rinduu kat depa...Masa nak balik German, sedih sangat, kawan rapat aku Helina n da geng buat surprise party kat aku, terharu sangat....Bila dah sampai Malaysia, diorang still berhubung dengan aku, siap post poskad dan hadiah lagi....Diorang ni memang rapat antara 1 sama lain..

Hmm, selama 1tahun aku sana, family angkat aku dah bawak aku macam2 tempat kat German....Hamburg, Berlin, Hannover, Munich, banyak laa tak terkira..Dan yang bestnya, bukan setakat kat German je, parents angkat aku ni bawak aku holiday dengan diorang dekat luar negara lagi tau...Mestilaa diorang support...

Antara tempat yang dah aku jejaki ialah Denmark, Paris, Switzeland, Belanda dan Austria....Aku tak sangka diorang nak angkut aku p holiday gan diorang sekali, selalunya kalau pertukaran pelajar ni kan, family angkat boleh je tak nak bawak anak angkat diorang dan hantar dekat mana-mana keluarga angkat sementara..Tapi alhamdulillah laa, sebab aku dapat family angkat yang sangat baik dan memahami aku....



Gambar kat atas ni masa dekat Denmark...Kat Denmark pun ada LEGOLAND tau, ticket semua family angkat aku yang sponsor...


Atas ni pulak kami bercuti di Austria, time neh summer, walaupun cuaca panas tapi angin dia sangat sejukk...Cuma letih sikit laa nak panjat gunung tu...huhuu..Aku jadi photographer time 2...hehe..



Gambar kat atas ni pulak dekat France, siap ada gambar hotel lagi kan...Tapi yang sedihnya tak dapat tangkap dengan Eifel Tower sebab bateri kamera aku kong, mak angkat aku tu pulak tak bawak henset dia...Diorang ni tak pakai handphone berkamera pulak, memang sedihh sangat.. :'( Takpe2 nanti ada rezeki nak ajak bon2 honeymoon kat France laa...hee



 Tengok kat tengah jalan pun ada train eh tram kot nama die...hehe...dasyat tak? Kalau penang buat macam  ni  kan best..

 Gambar2 kat atas tu pulak dekat Switzeland.. Rugi sungguh aku rasa, sebab sepanjang aku ada dekat sana, aku tak banyak tangkap gambar yang chantek2 sangat..huhuh...Adoii..menyesal pulak rasa...takpelaa nak buat macam mana kan, yang penting kenangan tu tetap berada di minda....Impian sudah jadi kenyataan dan kini jadi kenangan dalam hidup aku........


                     Haa, aktiviti aku setiap minggu naik kuda dengan adik angkat aku....best sangat...rindu dekat
                       kuda yang selalu aku naik tu, nama dia Alejandro...

    Time to play snow! Masa ni first time dalam hidup aku main salji! Siap makan lagi tau....Sedap tak
     terkira..haahhaa.. :P

Atas ni gambar abang angkat aku...dia study dekat dengan Switzeland, masa ni dia balik cuti, dan aku dan family angkat aku naik kapal terbang kecik tu untuk melihat kawasan yang dipenuhi salji...tak caya tengok gambar bawah ni, semuanya nampak putih berseri jee....hehe.SubhanaAllah, time atas kapal terbang kecik tu aku sangat kagum dengan ciptaan Allah swt.....How amazing it is...huhu....


 Gambar-gambar kat atas ni time winter.....Memang tak larat nak main salji..Actually diorang ni tak suka salji sangat, sebab yelaa kalau terlalu banyak salji memang banyak masalah laa kan...bila dah sejuk salji tu akan jadi ais macam kat atas ni, dah membahayakan keselamatan....Kat sana sempat laa aku buat snow man....hehe...Impian jadi kenyataan...dulu kecik2 dok bayangkan yang hujan tu snow...hahahah...adoii..

Haa, kat atas ni gambar kawan2 seMalaysia yang pergi ke German, tapi yang tak bestnya kami semua terpisah ke negeri lain2, i mean, German tu kan besaqq so memang tak dak harapan laa nak dok berdekatan...huhu...

Pada awal tahun 2010 aku dan kawan2 aku pun pulang ke tanah air terchenta...
Tapi dalam tengah bulan 2010, aku pergi ke sana balik sebab family angkat aku rindu katanyaa..hehe..Diorang sponsor tiket pergi balik..Masa tu aku pergi sorang2 la, gila hang dok dalam flight kira-kira 22jam macam tu laa, ya Allah, dah laa masa tu aku pergi sorang2 kan..Nak buat macam mana, dah orang beli tiket kan, pergi je laa...Then, aku turun dekat Lapangan Terbang Shiphol,Amsterdam...Family angkat aku tunggu kat sana...Aku dok selama 4minggu macam tu la sebab time tu tengah cuti semester...Gambar nanti aku bubuh, cari tak jumpa plak, sebab banyak sangat gambar..huhhu


Hmm, sepanjang 1tahun di rantau orang, banyak suka duka yang aku dapat....Tak semua manis, tetap ada yang masin+masam+pahit kan...heehe..Kalau asyik manis je boring laa pulakk..hehe..Yang penting bagi aku MALAYSIA is the BEST ! Sebab tu laa aku tak sambung belajar kat sana, MALAYSIA jugak menjadi pilihan...UiTM dihatiku..hehe..KBAI.. :D

Hmm, walaupun impian aku nak ke negara orang sudah tercapai, tapi still banyak impian lagi yang perlu dicapai, sekarang ni tengah rancak dok berangan lagi kan, hopefully 1 hari nanti impian aku yg satu ni tercapai...Apadia? Biarlahhh rahsiaaaaa.......jeng jeng jeng....heeee...Ok, setakat tu je kot, aku harap pembaca2 yg kusayangi sekalian akan berjaya mencapai impian yang korang idamkan.... Aamiin... :)

Thank Q for readings lovely peeps! Assalamualaikum

42 comments:

  1. bestnye

    teringin gak nk g mne2

    tp xnk duk lame2 cm ko

    scary kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee, kenapa xnak dok lama2 sis? baru ada cabaran..hee..mmg akan homesickk..huhu

      Delete
  2. wah...bestnya dear... i pun teringin nak duduk negara orang lama2... mesti interesting... pengalaman ni memang sangat berharga buat awak dan semestinya terindah dalam hidup dan x dapat dilupakan.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe akak, nanti mesty sampai jgk...don't worry..pray for u.. :) yep, sampai anak cucu xmungkin lupa..in shaa Allah..

      Delete
  3. salam..
    untung ada kluga angat disana. sy hrp msh berhubung dg mereka mana thu akn dtg mereka akan ke msia pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wssalam sis..alhamdulillah, still berhubung dgn keluarga angkat melalui fb n phone je..tue laa diorg ckp nk dtg sni, tp xsure bila..huhu

      Delete
  4. Replies
    1. xpe, in shaa Allah, nnt awk pun akan merasa jgk.. :)

      Delete
  5. bertuah badan awk ni.. hehe.. i dah tua, nak apply exchange student mmg x dpt laa hahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, xpe2 tunggu kawen nanti ajak hubby pegi honeymoon kt oversea k dear.. :D

      Delete
  6. bestnyer dpt g luar negara kan.sy xpernah rase lg.tp adik sy pernah & still kt jepun lg.tu pn sbb wat phd kt sane.sonok tgk pic dia dgn anak2 dok main salji time nih... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpee, nnt suatu hari awk pn akan dpt pergi ke sana.. :) owhh bestnyaa, jepun xprnah pegi lagi..maen salji mmg best, siap boleh makan lg ais tu, tp sejukkkk boleh demamm sejuk tau.. :P ..hehehe

      Delete
  7. wah so syiok Sie können dort (obwohl ich schon wissen): p btw, es ist ein schöner Beitrag dear. später haben wir dort für bulan madu können meh?

    PS: Germalay lang~ LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh, natuerlich meine schatz! bist du gesund jetzt? ich habe dich ganz doll vermisse..huhuhu

      Delete
  8. wahh untungnyeerr.. wak pon jeles jugakks.., ahhHkks

    ReplyDelete
    Replies
    1. janganlaa jeles wak, wak dpt pegi bandung, sye xdapat pegi bandung lagi..jeles dgn wak jugak la..hee :)

      Delete
  9. jelesnya. ntah bila la FD dpt jejak kaki ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan laa jeles dear, xpe2 nnt one day FD pasti ke sana..kena berangan dulu mcm sye...lme2 jd kenyataan... :)

      Delete
  10. wahhh bestnye dear..teringin jugak nak pergi ke sana nanti. Insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, sye doakan 1hari nnt sis akan ke sana ye.. :)

      Delete
  11. anie....nie nk start kumpul duit nie...t akk tira dh kje..blh lar kte plan p sna...syok nye...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok kak tira syg... :) nnt kte plan pegi sne ok? ^______^

      Delete
  12. seronoknyaaa kak dapat ke germen, suasana kat sana, bangunan2 kat sana.. seronoknyaaaaaaaaaaa... hurmm bila tengok ni, rasa mnyesal dlu tolak tawaran ke luar negara.. hurmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah dear, suasana kat sana sgt berbeza brbanding m'sia...xpe2, nnt ena kawen ajak hubby honeymoon kt luar negara ok dear :) hee

      Delete
  13. waaa....seronoknya...lama lak tu...pastu keluarga angkat sponsor lak tiket pergi lagi sekali ke sana...memang baik betullah...akak pun pernah ke luar negara.Jepun je...tapi sekejap je...train atas jalan tu sama kat Jepun..sana pun ada...tapi bersyukurlah...sekurang2nya pernah ke negara orang...banding orang lain yg tak pergi luar negara kan...apa2 pun Malaysia still the best kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat luar negara dah banyak yang guna pengangkutan tram ni kan..kat m'sia bila plak nak ada tram ni.hehe..anyways btol tu sis, Malaysia is the best! :D

      Delete
  14. Replies
    1. :) kumpul duit, nnt boleh p honeymoon kt sana eyh sis... ^_____^

      Delete
  15. bestnya..teringin nak blajar overseas jugakk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, in shaa Allah dear, semoga impian tu tercapai... :)

      Delete
  16. wahhh jelousnye.. bestnya dapat family angkat yang sangat caring ... acik pon pernah pergi ke luar negara ke indonesia n singapura.. tak rasa suasana ...wow teringin nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh sye xpegi lagi indonesia n singapore...teringin nak ke sana jgk..heee :)

      Delete
  17. bestnya dpt kluarga luar negara lg..baik2 pulak tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa, maybe doa dr parents kt m'sia supaya dpt family angkt yg baik2 kt sna kot..syukur sgt time tu.. :)

      Delete
  18. tahniah dapat peluang hebat ni. seronok baca, 1 tahun jadi anak angkat mesti cukup banyak lagi ceritanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih uncle denaihati..ye betul tu, byk cerita suka duka disana...hee.. :)

      Delete
  19. Best gila dapat pergi di luar negara. Pasti menjadi kenangan yg abadi. Bilalah saya ni dpt pergi , nak melawat ke negeri-negeri di Malaysia tak tercapai. Apapun tahniah buat Seneorita. Yg lagi best dpt bemain salji, makan lagi.....sejuk sampai ke tulang hitam kot kala makan salji ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hank Q bro kamil...xpe2 saya doakan bro dpt pergi ke sana suatu hari nnt, cuti2 dlm m'sia pun best apa kan.. :) a'aah betul tu, mmg sejuk hingga ke tulangg, makan salji macam makan ais kacang je..hehe :D

      Delete
  20. Replies
    1. :D alhamdulillah...ada pengalaman yg syiokk n ada yang xsyiok jgk dear..hee

      Delete
  21. Walaweiiii.. haha bestnya, subhanAllah indah ciptaanNya.. tengok dalam gambaq pon iha dah rasa teruja, kalau depan mata toksah habaq la kan.. ehh tetiba je nak cakap penang ek iha ni, hehe..

    #nanti free2 kak buat entri belajar bahasa german boleh? dari dulu iha teringin nak belajar.. :)

    ReplyDelete
  22. Terbaiklah kak..Seronoknya..hehe..Hehe..betul2 ajarlah bahasa Jerman..jerman dengan mexico sama ke ye bahasa dia? Sebab Seneorita pun kalau tak silap saya maksudnya cik juga..hehe.

    ReplyDelete