nuffnang

loveable person

Saturday, 9 February 2013

5 Fakta tentang DOTA yang perempuan perlu tahu!

Assalamualaikum & Happy Weekends guys!
Semoga bahagia & happy sokmo bersama family & insan trsayang.. ^_____^

Haa, tajuk atas yang aku excited nak taip harini ialah pasal D.O.T.A.....Beberapa hari lepas aku ada terbaca status seorang perempuan ni dekat news feed  FB, die cakap lelaki dia asyik main DOTA, sampai message pun tak reply kol pun dah tak nak, lepas tu cakap DOTA tu lagi penting kot, kalau macam tu baik kawen je gan DOTA tu abis ceghitaaa....haa, tudiahh tudiaa, siapakah DOTA neh?Apakah DOTA?..Semuanya misteri nusantara, meh aku reveal misteri ni.....aicehcehh...


Excited punya pasai, petang tadi aku telefon bon2 n interview die pasal si DOTA ni dan malam terus kalot nak update blog....Haa, sapa tau apa itu DOTA? Adakah DOTA itu makanan??fast foods??kek?aiskrim??Oh kenapa aku nampak makanan ja neh! haha....

No No No, semua tekaan anda itu salah ye..Sorry..heee
Maybe perempuan tak tau apa laa nate DOTA neh kan, dulu masa aku belum kenal dengan bon2 pun aku tak tau apa itu DOTA, sampai laa aku kenal dengan bon2 dan pernah gaduh2 manja disebabkan DOTA neh.....Nak tau DOTA tu apa??? Perempuan yang ada bakal suami yang gila main DOTA or yang dah kawen pun suami dia masih bermain DOTA ni perlu tahu apa itu DOTA dan fakta about DOTA neh ok....

DOTA ni ialah sejenis permainan/game....Sekarang DOTA dan ada version DOTA 2 plak baq hang...Aku tau ni pun daripada bon2 tersayang laa...Petang tadi aku interview dia habis-habisan dan jawapan yang diberi amat bernas dan sangat berpuas hati....Terima kasih diatas kerjasama yang diberikan ye bon2...
Aku rasakan bagi perempuan yang tak tau dan tak paham kenapa pakwe, bakal suami, or suami diorang suka main DOTA neh perlu tahu kenapa kaum2 adam ni suka main DOTA? Kenapa DOTA? =,=


FAKTA 1:  Pernah tak dengar orang dok cakap DOTA ni Dunia Orang Tanpa Aweks??
                  Sebenarnya ini bukanlah FAKTA tapi AUTA.. :P Mengikut kajian bon2 aku, 70-80% lelaki
                  yang bermain DOTA neh semua dah berpunya dan ada juga yang dah kawen....So fakta ni
                  memang tak boleh pakai..Fakta ni boleh pakai sekiranya lelaki itu baru lepas putus cinta bersama
                  awek dia or bercerai disebabkan DOTA la kan....Mintak dijauhkan benda2 macam ni...Aku
                   harap bakal suami aku bon2 tidak akan menjadi pemain tegar DOTA ni dah, main tu boleh tapi
                   kena pandai bahagikan masa la kan. :)

FAKTA 2: Lelaki main DOTA ni sebab game ni tak sama macam game2 yang lain...Grafik dia
                  cantek, dan game ni boleh bermain secara online bersama kawan2 DOTA yang lain tak pon
                  main  dengan AI/computer tu laa...Masa yang di ambil untuk bermain DOTA ni mengikut
                 pemain tu la, bon2 aku cakap kalau main dengan AI tu dia amik masa dalam sejam macam tu la
                 kot,  kalau main online dengan kawan2 DOTA die maybe ambil masa cepat or maybe ambil
                 masa yang lambat ikut laa  ke"noob"an seseorang tu...hahaha...bon2 aku pro.. :P

FAKTA 3: Kalau lelaki tu betul-betul sayang dan cintakan kita, dia akan sanggup PAUSE game DOTA
                   semata-mata nak reply message or jawab kol kita....Seriously...Dulu aku selalu akan test bon2
                   time die maen DOTA, hehe...Saja nak tengok yang mana paling penting aku ke DOTA, kalau
                   dia tak reply message, aku merajuk sebulan, heee, naseb baek dia layan aku jugak walaupun
                   dia dok tengah serious bermain DOTA tu kan...Tapi selalunya kalau bon2 nak main DOTA, dia
                   akan bagitau dekat aku, then aku pun akan bagi masa dia bermain...So girls, kalau bakal
                    hubby awak tu suka main DOTA bagi dia masa untuk bermain so that kita pun tak sakit hati
                   tunggu message die, sebab maen DOTA ni bukan boleh sesuka hati je PAUSE, kalau urgent
                   baru laa kaco diorang sat....Kalau yang dah kawen tapi suami still berkecimpung dalam dunia
                   DOTA neh bagi dia ruang n masa maybe seminggu sekali ke main kan, dan lelaki pulak jangan
                   laa melampau sangat sampai abaikan isteri dan anak2...ok?..

FAKTA 4: Lelaki main DOTA ni just suka-suka dan untuk kepuasan diri diorang...Macam perempuan la
                  kan, dok layan korea sampai habis semua episod dalam masa sehari kan?Shopping 2,3 jam
                 kan?baru puas betoi dak? So, sama laa macam orang lelaki....Lelaki pun ada juga aktiviti yang
                 diorag suka macam kita, maybe tak semua lelaki akan main DOTA kan? Daripada diorang main
                 perempuan lain baik dia main DOTA betoi dak? heee :)

FAKTA 5: Lelaki main DOTA sebab nak lepaskan tension or masalah or kalau bergaduh ke diorang
                  jadikan DOTA ni tempat melepaskan semua perasaan tu..Kalau diorang main dengan penuh
                  perasaan memang menang laa, haa katanyaaa...hehe...Dan..
                  Lelaki yang bermain DOTA ni setia tau..hee.yeke? Sebab apa? Sebab kalau main game DOTA
                  ni pun dah 2,3 jam, then nak message kita or nak layan kita yang sorang ni pun perlukan masa
                  dan komitmen jugak kan, so lebih baik setia kepada yang 1 daripada bermain cinta dengan
                  perempuan lain....Semua tu buang masa dan tenaga, haa katanyaaaa......
                   Kebanyakkan lelaki yang suka main game ni, dia suka duduk kat rumah dan menghabiskan
                   masa lapang diorang dengan main game...So, tak daklaa nak bersosial sangat, lepak kat rumah
                   main DOTA lagi bagus, katanyaaaa....heee....
                  Waallahu'alam.....

       Haa, ni game DOTA, atas ni bon2 buat khas untuk aku time birthday aku dulu....Thank Q bon2!

Tapi rasanya kalau dah berkawen tu, game tu dah tak berapa penting termasuklah DOTA kan?  sebab apa? Sebab lelaki ini mempunyai tanggungjawab yang sangat banyak untuk dipikul......Selain membimbing isteri, suami juga menjadi nakhoda atau kapal yang memandu kebahagiaan rumah tangga dunia dan akhirat kan?...So, kepada bakal suamiku bon2, nak main DOTA boleh, tapi kita kena lawan dua laa nanti ok?hehe...Kepada kaum hawa, fahamilah kehendak kaum lelaki, beri diorang masa dan jangan terlalu control sangat, lelaki tak suka tau...Kalau dia nak main DOTA bagi je, mungkin dengan bermain DOTA tu dia dapat release tension or masalah ke kan..Ok, peace...Selamat bercuti!
Assalamualaikum.

32 comments:

  1. hahaha minat main dota ye???? admire ena dlu suka gila main bnde ni.. bila tanya tgh wat pe, mesti dia ckp tgh main dota.... urghhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..a'ah my bon2 tu mmg suka main dota..tp skrg dah kureng sikit..hehe..kalo dulu xpaham kenapa die suka main dota mmg geram la kan sbb asyik2 dota kan, but bila dah tau ok sikit la...Heee :D

      Delete
  2. OMG !! DOTA Fav game... mesti main

    ReplyDelete
    Replies
    1. really?hehe.kebanyakkan lelaki semua gila main DOTA.pfttt..hehe..Enjoy ur DOTA bro! :)

      Delete
    2. Yerr bro..haha..Dota is Dota,perempuan is Perempuan,klaw dia x nak ya sdah apa ksah sngt kan klaw mmang ktntuan dan jdoh bkan dngan dia..mngkin dngan org lain yg lbh mmhmi dn trima kita ap adnya..dripada kta brmain dadah,kacau prmpuan sna sni,pcah msu rmah mcuri kan..a an..so stiap org ad cra hdup dia msing2..kau kau aku aku..sja nak kngsi pndapat aku..btw aku hrmat jga pndpat kau seneorita baharin.respect each other.

      Delete
  3. Haha, bella prnh try men juga. Hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mesty cik abe pun maen dota kan? nak kena try jgk laa, nak suruh bon2 ajar la nnt...heee

      Delete
  4. uik...kalo saya tak baca tntng fakta ni mmg sampai bila2 saya tak tau apa itu DOTA..huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..kan, ramai gurl2 xtau apa itu DOTA, tp bila ada bf or hubby suka main DOTA, baru la tau n amik tau sikit pasal DOTA neh...hee

      Delete
  5. huhuh.. claamste hana siap buat baju khas untuk dota dan member2 dye taw ;) hahaa.. cntik la yang gmbr last tu. sweet j :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tudia siap buat baju tu, hebat2...hehe :D btw, thank Q dear :)

      Delete
  6. hahahaha...dlu time lyeen buat PBS kat sekolah...ada student tanya.."CIKGU, JUM MAIN DOTA.." lyeen blur sbb xtaw pun apa tu dota..ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...budak2 zmn sekarang layan DOTA plak kan...haishh..hehhe :D

      Delete
  7. hehe..maen game..mmg xingat dunai upenye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tue laa kalo dapat men game mmg xigt dunia kan..haishh...hee

      Delete
  8. xpnah tau pasal dota neh, xpnah tgk en.suami bukak game ni jgk..hehe, xde masa die pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..Dota neh game sis...nnt try ajak en.suami maen eyh..hee :D :P

      Delete
  9. =-= *Server DotA BattleNet Indonesia* =-=


    --------------------------------------------------
    | IP: dota.battle-id.net |
    | Timezone : 7 |
    --------------------------------------------------


    Register ID BNet : http://register.battle-id.net/
    Karakter : ~ - _ ^ + = [ ]
    Minimal 4 digit
    Email Valid ( 1 email 1 ID )
    Forum : http://forum.battle-id.net


    Free Bot Create bagi user yg mau bikin room sendiri @BotRoom
    Tukarkan Stats win Game kamu ke icon langsung, di channel #stats atau kumpulkan win game kamu dan jadi juara Rank Top Score Bulanan


    Dota Rank http://rank.battle-id.net
    Rank 1 : Mendapatkan Special ID: 2 Karakter ,icon full, tag forum the winner
    Rank 2 : Mendapatkan Special ID: Bnet`NickName, icon 750 all tier dan tag di forum the winner
    Rank 3 : Mendapatkan ID Bnet`NickName, icon 350 all tier dan tag di forum the winner

    List Event:
    http://forum.battle-...ial-tournament/


    Tunggu apa lagi ayo daftar: http://register.battle-id.net/

    ID BNet saya : RyRyN

    ReplyDelete
  10. hmm xpayah la galakkan sgt suami or bf tu main dota..suami sy gila dota..stress rasenye..da kawen nnti rasa lah cmne..boleh wat gaduh tau..tetiap hari die main dota 4-5 round..tensen

    ReplyDelete
  11. Agree~ :) Ada jugak orang buat DOTA ni sebagai kerjaya. Dekat China dgn Korea diorang dah iktiraf DOTA ni setaraf dengan sukan2 yang lain. Ada gaji tiap2 bulan. Itu pon ikut kesanggupan kita. Takda usaha, takda jadi juga. :)

    ReplyDelete
  12. tapi ak xde awek..hehe..aman gak lh main xde yg kcw..heheh

    ReplyDelete
  13. Oh my wife.. u always watching me playing DOTA 2, tenkiu for ur support and sometime kene marah.. haha..

    ReplyDelete
  14. Aku xpernah main..
    Patut la ramai bdk kt cc..

    ReplyDelete
  15. Takpayah la suh laki main dota. Selalu gaduh pun sbb dota. Pantang dikacau masa main. Selalu kena narah

    ReplyDelete
  16. Sejak suami main menatang ni saya sering makan hati. Org cakap senang biar layan hobi, dari main perempuan la, dari kluar ngn kwn2 la. Masalahnya sebelom jumpa menatang ni mmg xkluar ngn kwn3 dok umah layan anak bini je. Sekarang ada benda lain yang nak dilayan. 2hari minggu layan ni siang dan malam.

    ReplyDelete
  17. Sejak suami main menatang ni saya sering makan hati. Org cakap senang biar layan hobi, dari main perempuan la, dari kluar ngn kwn2 la. Masalahnya sebelom jumpa menatang ni mmg xkluar ngn kwn3 dok umah layan anak bini je. Sekarang ada benda lain yang nak dilayan. 2hari minggu layan ni siang dan malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sakit hati bila suami kaki dota. aku juga... punca gaduh sebab games memamg rasa geram je...

      Delete
  18. suami sy pun gila main dota.. kadang2 rasa mcm nak rosakkan je pc dia.. beli pc yang screen besar. bila main dota ni kita nak buat kerja pun susah. anak ada 2 org sorang toddler umur 3 thn, sorang lagi baby 9 bulan... nak masak anak kacau, nak mengemas pun anak kacau. sabtu ahad main dota sampai subuh.. pas subuh tido sampai kul 2 ptg. aku ni sakit hati je rasa.. org lain pergi jalan sana sini aku dok merap kat umh je...

    ReplyDelete
  19. Aku bukan nak offense writer, tapi kalau boleh nak tulis blog biar nampak professional sikit bukan macam kindergarten punya tulisan. Dan ada alignment dekat tulisan teratur dan kemas. Aku bercakap atas dasar aku sendiri seorang web design dan pemain dota dan dota2.

    Second aku tak kisah korang ade pasangan atau tak tapi takperlu lah nak mention for every moment. Aku jadi menyampah bila baca, sorry to say. Kalau bangga dengan relationship rasanya tak perlu pun cerita, situasi nie sama macam dalam group whatsapp kalau ade group dgn member2 yang couple.. nak sayang menyanyang dalam group. Be professional..

    Apa yang writer cuba sampai ya ada betulnya tapi kita perlu buat banyak rujukan bukan 1 rujukan sudah memadai sebab bukan semua orang ada pendapat yang sama, tapi major fakta memang ada seperti diatas..

    bagi aku bila nak cerita satu benda mesti kene ade pendahuluan, nak kene cerita dari segi maksud dan sebagainya.. bukan macam syok sendiri..

    for perempuan yang bengang lelaki die main dota sampai boleh gaduh, benda tu easy.. korang taknak try to understand suami korang.. bila dia buat apa dia nak korang rasa terpinggir.. tapi kenapa tak join sekali.. instead of sebab korang still ada sifat selfish tuu.. so kawen bukanlah benda senang.. aku ada je laki bini main dota.. alhamdulillah okay je..

    ReplyDelete