nuffnang

loveable person

Sunday, 27 January 2013

Tips DIET yang BERKESAN..

Assalamualaikum wbt & Happy Sunday all...
Semoga ceria2 selalu bersama keluarga terchenta ye..

Haa, harini nak cakap pasal DIET....Semua orang nak nampak chantek, kurus, slim & yang penting SIHAT kan...Kalau kurus tapi tak sihat buat apa kan? tak dak maknanyaaa lah....So, untuk sesiapa yang rasa berat badan dia dah naik or sesiapa berat badan dia memang dah naik dan semakin menaik, so apa tunggu lagi, control la cara pemakanan tu, jaga kesihatan tu sama...Yes, makan memang untuk hidup, tapi kalau nak hidup makan la untuk sihat ye...Faham dok? :)

Sekarang ni aku pun tengah ON DIET jugak, sebab apa diet eyh? Sebab nak jaga badan la, aku kan belum kawen lagi, so kena la jaga badan & kesihatan, aicehceh propa sangat kan..hehe..
Walaupun aku tengah on diet tak bermaksud aku tak makan langsung, or ikat perut, tak sentuh nasik, tak makan kek, tak makan eskrem kan...Kita perlu tau macam mana kita nak kawal pemakanan kita dan tau akibat if kita makan berlebihan...


Okeyh, cara diet aku yang aku rasa berkesan atas diri sendiri ialah, jeng jeng jeng..heee...Alhamdulillah, berat badan aku sekarang ideal dan perlu kekal maintain la kan.....Nak tau tips die? moh kita share sikit eyh...

  • Aku makan nasik sekali sehari saja..Aku akan makan sama ada tengah hari atau petang...
  • Malam aku makan Quecker Oats yang ditambah dengan milo, gula & buah-buahan...Sedap dan menyihatkan.. Ce try tgok..Quecker Oats ni bagus untuk jantung tau...Selain dapat kurus, ia jugak dapat menyihatkan jantung kita...Kalau tak makan Quecker Oats aku akan makan roti bakar..tak pun makan je buah-buahan...
  • Aku akan minum air suam dalam kuantiti yang banyak...Bangun pagi sebelum pergi kerja aku akan make sure minum air suam dahulu....Sebelum tidow pun minum air suam then baru tidow...Banyak manfaat yang kita akan dapat if kita minum air masak dalam kuantiti yang banyak...Air suam ni dapat membantu dalam proses penurunan berat badan tau...

  • Selepas makan, aku tak minum air, aku akan tunggu dlm setengah jam or 25minit, then baru aku minum air...tu pun minum air suam...Hmm, sebab apa kita perlu rehat setengah jam dulu sebelum kita minum air? Sebab lepas makan, makanan yang kita makan tu akan diproses dan dihadam terlebih dahulu, kalau kita minum air, makanan tu xsempat proses dan ni akan mengakibatkan perut buncit selain tidak baik untuk sistem penghadaman kita....Kalau tak nak dahaga lepas makan tu, pastikan sebelum makan, minum air sikit dulu ok...Jangan makan sambil minum air, tak elok...
  • Makan banyak kali tapi dalam kuantiti yang sikit...Contoh kalau aku ambil breakfast makan nasik lemak, then tengah hari aku akan makan roti arab, petang pulak balik keja aku makan nasik sikit tu pun kalau ada selera nak makan nasik, kalau tak dak selera, aku makan quecker oats waktu malam...
  • Kawal nafsu, kalau tengah lapar memang kita rasa nak makan banyak kan, kalau buat mak kita masak sedap2 pulak tu, pergh lagi la bertambah-tambah nasik yang kita makan n selera pun mestilaa bertambah kan..So how? Kalau aku, aku akan makan sikit dan menghayati time makan tu..Maksud menghayati adalah, jangan la makan laju2, kalau makan laju2 kita akn rasa nak makan, nak makan n nak makan lagi, lepas kenyang, dia akan jadi cepat lapar balik..Seriously...Dulu aku macam tu la, but now, aku dah slow down, aku makan sambil tengok tv n merasai setiap butir nasik yang dikunyah, hahah OVER pulak kan..hahha...Tapi seriously, lepas aku buat mcm tu, so Alhamdulillah aku berjaya mengawal nafsu makan aku dan berhenti makan sebelum kenyang..Berhenti sebelum kenyang kan sunnah Rasulullah saw... ^___^
  • Tidur yang cukup..Apa kena mengena dengan tidur eyh? Dulu time aku belajar kat Merlbouqe, aku selalu tidur lewat dan tidur aku tak pernah cukup...Normal la kan student...cehceh..buat eisemen bagai kan, mesti tidow lambat punya.. So, semakin lambat aku tidur semakin terasa lapar perut aku dan makin selera la aku makan dan nafsu makan akan memberontak untuk makan, makan dan makan...huhu..But now alhamdulillah, setelah duduk rumah sendiri, cara pemakanan aku teratur dan aku tidur awal daripada sebelum ni... :)
  • Haa, yang ni ramai yang tak buat termasuk aku..hehe...Exercise..tapi sekarang aku dah mula buat exercise, since aku kerja, and tempat kerja aku pulak tingkat 4 kan, ada tangga ja lif tak dak, so kira exercise la tu kan..hehe...Pastikan dalam seminggu tu kita buat laa senaman, tak pun jogging ke ikut suka laa nak buat apa yang penting bagi badan berpeluh ok...Jangan jogging atas katil sudah laa...zZZzzzzz =,=
  • Last but not least, sapu laa Pati Halia, or minyak Panas or Felinna Inchloss utk yang mampu kan, sapu dekat perut or dekat bahagian2 yang rasa berlemak...Tapi yang ni dia amik masa, takdelaa lepas pakai tu kau boleh jadi kurus....jangan mimpi la ok...
Ingat, jangan nak kurus sampai badan sendiri jadi sakit dan menjejaskan kesihatan tubuh badan...Please jangan buat perkara2 yang boleh menyeksa diri sendiri.....Nak jadi gemok senang je, tapi untuk jadi kurus tu memang ambil masa yang panjang dan kita perlulah konsisten dalam pemakanan ok...So, yang berat badan dah maintain tu jagalah badan & kesihatan anda tu ok...Jaga pemakanan, jaga kesihatan & jaga rohani..In Shaa Allah hidup anda akan tenang dan bahagia selalu...Yang penting jangan lupa kepada Allah swt & selalu berdoa kepadaNya supaya kita diberikan tubuh badan yang sihat untuk beribadat kepadaNya...May Allah bless us..Amin ya Rabb......





p.s~ Never stop to pray for Gaza tau....May Allah bless us..amin..


9 comments:

  1. mknlah vco catalyst ..x perlu diet..sbb ia akan menstabilkan sgla dlm bdn kita..eh...promote plak..ahahha...

    lyeen skrg pun tgh kurgkan mkn...sbb smua dah ckp lyeen gendut..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..pernah makan jugak vco catalyst tu..kesan mcm biasa je la dear..huhu..mayb masa makan vco dulu, xdiet n mmg keja mkn ja..mmg susah la kan nk kurus..hehe...promote2 :D nnt tgk la nk try amik vco balik..hee..
      xpe2 ada masa utk diet lg, kalo gendut sikit xpe kot..hee :D

      Delete
  2. huwaa x tahan la nak diet r2 x makn nasi lansung tapi mkn la benda lain mcm bihun goreng ayam or apa2 la aslkan bukan kibhohidrat.. skali nak masok ari ke3 nk pitam tgah jalan.. walauweyy mcm mana tu hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee..yeke? sama la kte..tp kalo nk diet, boleh je mkn nsik, tp jgn mkn byk la, mkn nsik skali shari je, n bykkn mkn lauk..hee..diet utk kekal maintain n sihat..kalo diet n bdn kte yg skt, xpyh diet ok dear..juz control cara pemakanan je :D

      Delete
  3. yup2! kontol makan taw! mmg berksan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...tengah meng"kontrol" makan la neh dear..hehe..sgt berkesann.. :D

      Delete
  4. btw, follow me back.. best2 entri u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank Q dear.. :) done follow u back ^_____^

      Delete
  5. Nice entri ^-^

    ReplyDelete