nuffnang

loveable person

Friday, 18 January 2013

Kelebihan mandi diawal pagi... ^_________^

Assalamualaikum ya ukhti ya akhi sekalian......Salam Jumaat, semoga kita semua sentiasa dirahmati olehNya...amin Ya Rabb...

Haaa, siapa selalu mandi awal pagi??Lepas bangun subuh tu terus mandi??..Dulu time sekolah rendah or menengah kalau sekolah pagi memang wajib mandi pagi kan....Dah laaa sejukk kan, aku plak style tak suka mandi air suam or panas, walaupun sejuk tetap aku gagahi jugak untuk mandi..Tak tau pulak sebab apa aku tak suka mandi warm water, padahal sejuk...Tapi time aku p german dulu, musim winter memang tak laa aku mandi air sejuk kan, mau mati beku aku dibuatnya....hehehe...Kalau kat Malaysia ni memang aku jarang sangat365 mandi air panas...Aku rasa tak puas kalau mandi warm water...So bakal hubby aku nanti tak payah laa beli water heater kan, tengok dah save budget kat situ....bhahahah..Ok2 satg lari tajuk pulak..


Haa, sesiapa yang rajin mandi awal pagi tu, memang banyak sangat kelebihan dan kebaikannya tau...So, sapa yang selalu mandi di tengah hari, rugi lah kamu....hehe..Tapi tapi kalau cuti weekend tu memang tak la kan mandi di awal pagi..*cakap kat diri sendiri* hihihi..elehh kau pun sama cakap kat orang..boooo..



Okeyh2 jomm kita tengok apa kelebihan mandi di awal pagi...jeng jeng jenggg..

  • Kulit lebih lembut dan halus....                                                                                                  Owh sebab tu laa zaman sekolah dulu kulit muka kita lincin je kan, jerawat2  semua mana pernah naik, tak payah pakai pencuci muka pun tak menjadi masalah...Selain tu kan, kalau kita ada lingkaran hitam dibawah mata, menggunakan air sejuk dapat mengurangkan lingkaran hitam tu tau..Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat,kuat dan tak mudah patah.....
  • Melancarkan peredaran darah & Mengurangkan tekanan.......                                                 Air yang sejuk akan melancarkan peredaran darah setelah lama berbaring...dan sesiapa yang mengalami stress or depresi, inilah cara yang terbaik untuk anda menghilangkannya..Oleh itu, ubahlah kepada tabiat mandi pagi sebelum subuh....Lepas mandi boleh laa melaksanakan solah subuh kan, tu yang buat kita bertambah tenang... :)
  • Meningkatkan kesuburan....                                                                                                          Haaa, untuk yang dah berkawen tu eloklaa mandi pagi yee...Yang belum berkawen tu pun amalkan la jugak eyh untuk masa depan yang cerah..hehe...Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila kita mandi waktu pagi...Ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen pada wanita...
  • Membekalkan tenaga...                                                                                                                 Kita digalakkan untuk bangun awal pagi..Sebaik-baiknya adalah sebelum subuh dan mandi kerana ia mampu membantu dalam membekalkan tenaga dan mencergaskan tubuh badan kita......Sebab tu laa mak2 kita selalu bising kan suruh bangun awal pagi..Untuk anak2 dara sekalian, jangan bangun lewat nanti muka tak dak seri tau...Bangun lewat nanti mak mentua tak sayang..haaaa..So practice laa untuk bangun awal sebelum anda berkawen ye...Practice make perfect..hehehe
  • Meningkatkan imuniti badan..                                                                                                         Mandi dengan air sejuk dapat meningkatkan sel darah putih didalam tubuh badan kita...So, bila darah putih banyak maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus-virus cinta, eh silap virus dalam badan laa.....Oleh itu, in shaa Allah badan kita tidak mudah dijangkiti penyakit...Mengikut kajian sains, kandungan gas ozon dalam udara pada waktu pagi adalah tertinggi berbanding pada waktu lain...Gas ozon amat penting untuk tubuh badan kita..Kesannya untuk kesihatan adalah amat baik, ini lebih baik jika seseorang itu menunaikan solat subuh dimasjid, semakin jauh masjid maka lebih baik..Ganjaran pahala pun bertambah..In shaa Allah....
  •  Memperbaiki rambut yang gugur..                                                                                               Haa, selain menggunakan petua2 yang ada dan menggunakan syampu rambut, mandi pagi juga dapat memperbaiki rambut gugur tau...Dengan menggunakan air sejuk untuk mandi di awal pagi, ini dapat membantu menguatkan akar rambut dan melindungi kutikel rambut...Kulit kepala pun akan merasa halus..Sebaliknya kalau mandi dengan air panas, ini akan merosakkan strektur rambut....
haa so, rajin2laa mandi di awal pagi yee kawan...heeee...


p.s~Never ever forget to pray for Gaza tau..Don't stop to pray for them...May Allah bless us..Amin..Assalamualaikum

10 comments:

  1. haiii sis...tq follow my blog,

    if u want to join makeup party just contact me 0173008665...u will get free lipstik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi dear..no biggie :)
      owhh, thank Q..kalo free nnt in shaa Allah i join..

      Delete
  2. betul tu..lagi pun menyegarkan badan dan fikiran...mmg digalakkan mandi awal pagi dengan air biasa bukan air hangat(suam)...orang dulu2 lagi pulak mandi air perigi/sungai jer...cuma tidak digalakkan mandi waktu malam, kalau terpakse mandilah dengan air hangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu la org dulu2 chantek n awet muda kan kak nora..he :)

      Delete
  3. oooo yeke baru tahu :) thanks atas infomasinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee..welcome bro.. :) so amalkan mandi pagi ye, mmg byk kelebihannya.. ^____^

      Delete
  4. mmg bagus dan byk faedahnya mandi pagi ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx mak dara sbb singgah n komen blog sye yg xsberapa ni :)betol tu, mandi pagi ni byk kelebihannya.. :) boleh jd awet muda mcm mak dara..hee

      Delete
  5. Sejuk.....
    Hehhehehhe... Tapi memang mandi pagi banyak faedah.....
    Aj suka tengok gambar baby yang kedua tu...
    Hehhehehe..
    Weekend memang taklah paginya tu.. Samalah kita.... =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kan sejukkk..tapi best.. :D comel kan baby tu...nnt tunggu anak sndry plak tgok comel ke x eyh..hee ^___^ kalo weekend xpyh bgtau la mmg terawal sgt bgn..hihi

      Delete