nuffnang

loveable person

Sunday, 27 January 2013

Resepi: Kek Keju Blueberry

Assalamualaikum wbt & Salam 1Bloggers..
Semoga semuanyaa sihat2 sokmo la ye....Kalau sihat boleh la kita buat banyak aktiviti yang bermanfaat dan isi masa lapang dengan aktiviti yang menyihatkan...hee
Minggu ni aku buat aktiviti dengan memasak, eh buat kek tu kira memasak jugak eyh?heee,,,xpelaa whatever la kan, aku buat kek dengan kak long aku....

Jomm nak resipi? dah tau resipi kena laa buat eyh... ^_______^ Alaa senang je nak buat, kalau ada semua bahan ni, on je tau.....Tak payah bakar or kukus, just simpan dalam fridge bila dah sejuk boleh laa dimakan dengan lajunya....opsss lupa, aku kan tengah on DIET, tp xpelaa, sekali sekala xpaa kot kan...heheh

Nama kek: KEK KEJU BLUEBERRY....




Bahan-bahan: 
Untuk Lapisan Biskut---->
  •  200gm biskut marrie/biskut lemak or apa2 jenis biskut ikut kesesuaian or ikut citarasa anda...Kali ni, aku guna biskut lemak, alaa yang cicah dengan milo or kopi tu..
  • 100gm mentega..aku guna Buttercups 

Lapisan Kek----->
  • 250gm Keju Krim
  • 200ml krim putar tenusu (uht whipping cream)
  • 15gm gelatin halal
  • 60gm air
  • 80gm gula kastor

Lapisan atas kek----->
  • Blueberry Filling     
                               
Cara Membuat:
STEP 1: LAPISAN BISKUT
Cairkan mentega dan tuangkan mentega cair ke dalam biskut dan gaul sebati...Ratakan pada acuan tin springform dan tekan padat....Then, masukkan dalam peti sejuk 30minit..


STEP 2: LAPISAN KEK

  • Krim putar dipukul hingga kembang dan pekat....Simpan sebentar dalam peti sejuk..
  • Pukul keju krim dan gula hingga kembang dan berkrim
  • Gelatin dan air disatukan dan panaskan atas double-boiler hingga cair...                                        Sejukkan sebentar hingga suam dan masukkan dalam adunan keju tadi...Kacau sebati...Masukkan krim putar tadi dan gaul sebati..
  • Tuangkan atas lapisan biskut tadi dan ratakan..Masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam supaya ia keras sedikit..
STEP 3: ATAS LAPISAN KEK
  • Kali ni, aku guna Blueberry filling...Kalau hampa nak buat filling perisa lain pon boleh...Ikut citarasa masing2 la ok....
  • Then SIMPAN dalam peti sejuk, dan SIAP UNTUK DIMAKAN! :D

11 comments:

  1. sedapnya akk...:(
    terliur2 lyeen tengok..ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...sedappp sgt..seriously. u should try it..tu dh bg resepi ce try tgok.. :D

      Delete
  2. Replies
    1. hehe...sedapppp. nak eyh? amik la tu kte bg rse... :D heee

      Delete
  3. hantarkan sikit pada mak dara bolehhhhh... lapor ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..boleh mak dara..nnt sampai2 keju dah cair plak..hehe. :D

      Delete
  4. kek keju dah sedap dah, dgn bluberry lagilah sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...cubalah rasa, eh silap trylah cuba resepi tu..memang sedap sangat :D

      Delete
  5. wahhh..menarik yer..ni klu bt ni kompem bsepah dapur sbb leceh je tgk yer nk membuat..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...menarik n sedapp tau ayut..try la buat.. :D bersepah tu normal la dear..hehe.. :D

      Delete
  6. Blueberry filling tu cne nk wat . N biskut utk base tu kme hncurkn ye?

    ReplyDelete