nuffnang

loveable person

Wednesday, 12 December 2012

Pesanan tokwan kepada cucunya... ^_______^

Assalamualaikum wbt & Salam 1Malaysia.. :)
Alhamdulillah kita diberi peluang untuk bernafas lagi dimuka bumi Allah swt....SubhanaAllah, Alhamdulillah, Allahuakbar....Semoga kita semua diberkati olehNya.....Amin...

Dalam hidup aku ini, aku mempunyai seorang tokwan yang masih sihat walafiat walaupun usianya manjangkau 89tahun dah..Yang ni tokwan belah my mom, my opah dah meninggal......Belah my dad dua2 dah meninggal..Aku xsempat laa tengok wajah arwah tok n nenek belah ayah aku...
Ok continue...Kalau hangpa nak tau, tokwan aku masih kuat, sihat dan bertenaga...hehe..Tokwan aku still boleh menunggang moto baq hang....Tokwan aku pernah menunggang motosikalnya daripada Pulau Pinang sampai la ke Kedah.....Hebat kan tokwan aku?heee..Tapi sekarang dia dah malas n tak nak pergi mana dah, sebab dia cakap dah xdak selera nak berjalan or pergi tempat yang jauh2...Since arwah Opah aku meninggal, tokwan aku macam xdak semangat nak pergi mana2..Kalau pergi jauh pun maybe beliau akan tidur dalam 2 or 3hari ja...Then dia akan terketaq-ketaq nak balik...hehe..Beliau cakap opah dok tunggu kat umah..Haisshh macam2 kan...Tokwan aku amat sayang dekat arwah opah, yelaaa tinggal berdua bersama berpuluh-puluh tahun kot...Memang sayanggg sangat2 la kan....Walaupun aku memang sangat2 terasa kehilangan opah aku tapi aku yakin tokwan aku merasainya lebih daripada aku kan..huhuu...Okeyh2 xnak sedih2, life must go on rite?...

Ok, aku nak cerita, tokwan aku ni kan sangat2 best....Kalau pergi rumah tokwan aku kan, aku dengan kak ngah aku akan beli makanan or buah2an bagi kat tokwan....Kadang2 kami akan telefon dulu, kot2 laa tokwan mengidam nak makan apa2 kan....Haritue pernah tokwan aku pesan sup lidah lah, sup gear box, tokwan aku ni suka sangat dengan sup..Besides, tokwan aku suka sangat makan buah duriann...hehe

Kalau aku n kak ngah aku pergi ja mesti macam2 ceghita dia bawak keluaq..hehe...N kadang2 ceghita yg dah kami dengaq pon dia ceghita balik, n kami dah boleh hafal dah jalan ceghita dia..hehe.. tapi best laaa....Ceghita yg selalu n pernah dia ceghita kat kami ialah masa zaman Jepun...Tokwan aku dulu seorang Polis, n dia terlibat laa dalam misi2 masa time Jepun tu....Ingatan tokwan aku tersangat lah baik n hebat, beliau boleh ingat detik2 cemas waktu zaman jepun tu sampai sekarang.....Macam2 laa tokwan aku ceghita pasai pengalaman beliau masa zaman jepun tu...

Owhohoho, ceghita pasai tokwan aku saja pon dah panjang entry kan...hehe..Tu baru sikit kan, tak ceghita yg lain2 yg best lagi..Ok nak dijadikan ceghita, minggu lepas weekend aku gan kak ngah aku p menziarah tokwan aku...Kami beli bubuq gandum, bubuq pulut hitam n bubuq kacang bagi kat tokwan aku makan..heee...Pastu sembang2 sat, tokwan aku tanya bila aku start praktikal n bila habis,  naik apa pergi USM tu, n macam2 lah...Pas sembang2 semua kami pon balik...
Ok, malam tu dalam pukul 9 kot, tiba2 ada panggilan telefon, aku angkat2 tengok tokwan aku call...Pastue tokwan aku cakap. Susah la nak ceghita, aku buat dialog la na?

Tokwan:    Assalamualaikum..Haa, anie nanti naik moto baca doa ni..
                  Doa sebelum memulakan perjalanan.Cuba baca tengok. 
            
Aku       :  Wssalam tokwan..Err, bismillah hi marjiha, tokwan pastu apa? 
                  tokwan baca laju sangat la..huhuhu..Ulang lagi sekali tokwan...

Tokwan :  P ambik kertas n pen lekaih...tokwan baca anie tulis.... 
                Bismillahi Majreha wa Mursaha inna Robbi  la ghafururRohiim...
                 Haa dah? cuba baca tengok..

Aku     :  (Aku tulis guna phone aku ja, cepat sikit kan, heeee)
                 Tengok phone then bacaa...Alhamdulillah pass.. Selagi tak lulus baca selagi tu
                  la tokwan aku dok ulang..hehe..

Tokwan :  Haaa, lagu tu..Sebelum bawak moto tu baca doa 2..
                 Ada satu lagi doa boleh baca jugak.. haa tulis  ayat ni pulak
               “INNALLAZI FARADA ALAIKAL QUR’ANA LARAADUKA ILA MA’D”

Aku        : (taip laju2, nasib baek tokwan aku ulang 2x, sempat la aku taip) 
                 Ok tokwan dah tulis...fuhhhh

Tokwan   : Haaa try baca doa dua2 yg tokwan bagi tadi balik...haa

Aku        : (baca dua2 ayat dengan lancar sekali,hee) amin...Terima kasih tokwan...heee....

Tokwan   : Hmmm..Jangan lupa baca. Baiklah.(then terus tokwan aku letak tett teetttt)

Aku         : Okeyh tokwan byeee, tokwannnnnnnnn....wuarghh letak dah..
                   xsempat nak cakap2 apa2...huhuh.. =,=

       Tokwan aku kalau dalam phone kan bila dah habis cakap, tokwan aku akan letak terus...hehe...Style kan... :D Pastu aku tersengih2 je la...Ambik berat jugak tokwan aku kat cucu kesayangan die kan..heeee.. Tue laa antara pesanan tokwan aku, baca doa sebelum memulakan perjalanan...Semoga semuanya selamat...

Ok, so kawan2 sebelum memulakan perjalanan bacalah dua2 doa ni ok....Semoga Allah melindungi n memudahkan urusan kita...Amin


  •    Bismillahi Majreha wa Mursaha inna Robbi  la ghafururRohiim
  •  “INNALLAZI FARADA ALAIKAL QUR’ANA LARAADUKA ILA MA’D”

p/s~ Pray 4 Gaza too ok....May Allah bless us..Amin 
            

4 comments:

  1. heheh sempoi la tokwan awk,,siap pesan suroh bace doa tu,betul2 cucu kesayangan ni ,hihihi

    ReplyDelete
  2. @ NORSHAHFEZA HAMSAN~ sempoi kan..hehe.. :D satu2nya tokwan yg sya ada..heeee

    ReplyDelete
  3. faY~ hehehe..kan atin kan.. :D miss u dear..update la entry lg nk baca..hee

    ReplyDelete