nuffnang

loveable person

Tuesday, 6 November 2012

Manusia with FB.. Cekidouutttt ;)

Assalamualaikum guys. :)
Petang2 mcm ni xtau nak buat apa, ambil laptop then terus on, pastu apa lagi, taip new entry la kan.
Cuti lama-lama ni kadang2 boring jugak kan. huhu. Cuti kali ni xberpeluang nak bekerja, sebab family plan nak g jejalan cuti sekolah ni, so xkan la i nak dok umah n kerja kan. No no no no Don't punk with my heart..heee.

Okeyh, hmm harini nak update pasal FB. Manusia dengan FB xdapat dipisahkan...Sapa xtau pasal FB memang NOOB la kan, sebab tokwan ak pun tau kot. haha. Zaman la ni semua menggunakan hujung jari je kan, kalau nak shopping pun boleh dalam jalur lebar ni kan, nak belajar masak dalam ni pon boleh, macam dalam iklan cakap, gunakan jari pun boleh, eh2 tu iklan shampoo la. haha. whateva.
Kat sini ak nak kongsikan dengan korang dengan beberapa situasi. Adakah anda pernah berada dalam situasi tersebut jugak? Jommm cekidoouttttt......


Situasi 1: Dalam sebuah rumah yang didiami oleh 1 family yg besar.. Anak beranak semua ada FB. Semuanya di hujung jari je. :P

Mak: (on chat) Kak long, tolong amikkan air dekat mak kejap. mak sakit kaki ni. Please :)
Kak long: (on chat) adik, mak mintak tolong hang amikkan air untuk mak jap. Kak long tengah buat keja ni. Please, thank Q :)
Adik: (on chat) La kak long ni, kacau je. yela2 jap adik amikkan. sama2 :P
Abang: (on chat) Mak, abang nak keluar jap ye. Sebelum maghrib abang balik :) muahh3
Mak: (on chat) ok abang. take care.

Sekarang ni semuanya guna hujung jari je kan, eventhough dalam umah sendiri. Haishh3. Jadi sunyi la umah tu nanti. Kadang2 tu boleh la, tapi jangan selalu ye.. Communication pun perlu jugak.


*gangnam style sat* :p

Situasi 2: Suami isteri yg ada FB, n si isteri nak menyampaikan something kepada si suami melalui gambar.

Isteri: (Post Pic) 
Suami: (like pic) i'm sorry for everything.  <3 u wifey.
Isteri: (comment)  <3 u 2 hubby. :') 
Mak jemah: (LIKE 1000x) :P

Kadang-kadang FB ni boleh buat hubungan seseorang makin baik, n kadang kala tak kan. Tengok kepada situasi. Maybe dalam situasi ni si isteri terasa hati n nak si suami tau kan, maybe si isteri susah nak bagitau n xreti nak luahkan something, so melalui gambar, si suami dapat la memahami apa yg si isteri maksudkan itu kan. Jangan pulak si suami menggatal dengan ppuan lain kt fb ye, kalau si isteri dapat tau, punah2.. Kalau menggatal dengan isteri sendiri xpela tau. Eh2 sibuk je mak jemah tu kan. haha


Situasi 3: Sepasang kekasih berada di kedai makan. Masing2 pegang nset n bukak FB.

BF: Dinner with my syg. #at kedai makan pe'a charkeowteow (via mobile)

GF: (tekan like+comment)  nak makan apa ye darl? (mobile)
BF: (tekan like+comment) kita makan nasik goreng cina ayam kunyit nak? (via mobile)
GF: (tekan like+comment) Nak3! ma feberet tu! heee (via mobile)
BF: hee. Jap nak panggil org order tu eyh. Lambat plak harinie kan. (via mobile)
Mak jemah: yang ni pon nak update =,=

haha. Motip kan? Tau la pegi makan sekali, xpayah la nak meng"show off" sgt kan. Padahal dok 1 meja ja pong, tu pun nk guna FB. Cakap ja la kan senang. Kadang2 dalam hubungan ni kita perlukan banyak komunikasi with each other. Baru la hubungan tu smooth n steady je kan mak jemah kan? hehe..masalah2. Nasib baek me n my bon2 xmcm tu kan. Kalau dok berjauhan tu xsalah la kan nak sent kat wall gf/bf kita tu kan. Al-maklum la rinduu kan. Deyhh berapa banyak kan laaa....... :P Kadang-kadang memang perlu kita express kan dengan jari, but yang penting mulut tu ha, kalau dah sayang n cinta let her/ his know la kan.


*tido dulu* zzZZZ

Situasi 4: Di rumah sewa, dalam bilik with roomate.

Comel: (on chat n taip kat comot) Weyhh lapaq laaa.
Comot: (on chat) ak pun lapaq jugak la.. meggi ada x eyh?
Comel: (on chat) ada kot.. jom p tgok n msk nak?
Comot: haa jom3. heee :P

Comel: (update status) Masak megi with Comot...yumm yumm yummmm.....
Comot: (like+comment) Ermm sedapnyee kite masak kan. Jom makan! hehe
Comel: (like+comment) Kannnn...Jom3... lapaq dah ni. :D
Mak jemah: Mai sikit, mak jemah pun lapaq jugak ni =,= *tangan di bahu sambil buat muka nyampah*


Hahaa, situasi ni besa terjadi kan, ak gan roomate ak pun pernah macam ni jugak dulu..hehe. kadang2 macam lawak pun ada kan. :D  Kadang2 bila boring, kita kena cuba something new rite?


Kadang-kadang FB ni banyak tolong kita n kadang-kadang FB ni menyusahkan kita.
Kalau FB tolong bila, Cth: Kita bergaduh  dengan roomate or housemate or kawan kelas, masing2 ego xnak tegur n maybe malu kot kan, then FB la yg tolong kan. Masing2 guna chat kat FB tu utk menyelesaikan masalah tu. Who knows rite?

Kalau FB menyusahkan kita plak bila ada masalah or xpuas hati or bergaduh dengan kawan ka, kita p update benda tak elok pasal dia, n maybe terbuka aib dia ka kan, n marah2 caci2 kat fb n kata dia la yang betul, haa bila sebelah pihak lagi baca maka jadilah pergaduhan yg besar, n mayb boleh sampai memutuskan silatulrahim antara 1 sama lain. So, di sini saya nak menasihatkan n mengingatkan diri sendiri, kalau ada masalah besar mana sekalipun tolongla jangan luahkannya di FB, xelok bila orang baca, n disitu orang boleh menilai kita ni orang yg jenis macam mana kan. Kalau ada masalah selesaikan masalah itu elok2, jangan mengeruhkan lagi keadaan ye sayang2 ku sekalian.


Ok, Peace NO War

2 comments: