nuffnang

loveable person

Monday, 20 May 2013

10 Tanda Pasangan yang Setia dalam Perhubungan Jarak Jauh.

                                        Assalamualaikum & Happy Monday my lovely peeps!

Alhamdulillah i'm still breathing, still alive & still can keep smiling yaw...Wahhh3 rinduuuuu sangat2 dekat my blog ni...Bulan ni laa bulan yang aku rasa paling sengal dan tak dapat nak update entry setiap hari...*nangiss sampai keluaq inguss* Sob sob sob...Walaupun tak dapat update entry, tapi kalau ada masa aku still blogwalking cuma tak secergas dulu lah..Kurang vitamin tu yang jadi lembabssss je..hukhuksss..

Ok2, meh nak kongsi 1 entry sikit...Entah kenapa aku nak update entry pasal cintan cintun pulop harini, tak pelaa, layann je lah ye... ^__________^ Maybe salah 1 sebab aku update entry ni ialah ia kena dengan situasi aku sekarang ni..Aku rasa ramai yang melalui situasi seperti aku, cinta jarak jauh... Best ke tak eyh? Mesti banyak dugaan dan cabaran kan? Hmm ni laa antara soalan2 yang selalu berlegar di minda, aicewaahhh mohon mengerti ayat aku harinie macam berbungaa bunga sikit sebab mood aku harinie jiwang seketika...hikss.. :P


Aisshh mukadimah saja 2 perenggan kalau masuk isi pendahuluan, isi-isi penting dan penutup for sure korang tidoq sampai ayaq liuq meleleh kan..hahah..Ok2, jommm aku ringkas je entry aku ni ye..hikss..

Antara 10 Tanda Pasangan yang Setia dalam PJJ :

1) Walaupun jauh dimata, walaupun kita tak nampak pasangan kita yang jauh tu dok buat apa, but he/she still keep update aktiviti diorang kat sana melalui message la kan...Makna kata dia tak pernah lupakan kita walaupun kita jauh dengan diorang kan..dan kita boleh nampak kat situ yang die betul2 nak kita percaya dan tau apa yang diorang tengah buat kat sana.

2) Sentiasa jujur. Makna kata jujur dalam perbuatan.. Cinta jarak jauh ni memerlukan kepercayaan yang tinggi.. dan masing2 kena jujur dalam setiap perkara yang kita buat...Jangan cakap lain tapi dekat belakang buat lain kan..


3) Kalau kita cakap tak suka dia buat something yang betul2 kita tak suka, then dia terus tak buat dan halang benda tu daripada berlaku.. Contoh, org perempuan ni tak suka boyfriend dia kawan rapat dengan perempuan lain, so contoh kalau classmates perempuan ajak makan sekali ke kan, die terus tolak pelawaan tu, dan tak buat benda yang kita tak suka kan...

4) Kurang bersosial maksudnya lepak2 dengan classmates tak pun lepak dengan budak2 perempuan sekali ke kan..Honestly aku tak suka lelaki yang kuat melepak ni, kalau tak kawen asyik melepak kejanya, nanti dah kawen tak heran laa kalau pukul 1, 2pagi tak balik rumah lagi kan.. Luckily, my bon2 xsuka melepak..fuhh3.. :P


5) Setiap hari tak pernah tak telefon kita.. Haa, faham tak? saja dok buat ayat berbelit sikit...hehe..Makna kata, dalam sehari tu mesti dia akan telefon..dan sebelum tidur cakap2 dan tanya masing2 punya aktiviti ke kan..then ingat balik kenangan2 bersama dulu, aicehh.. kenaa laa selit2 sikit baru la best kan. ;)

6) Sebelum nak buat something mintak pandangan kita, kalau ada masalah kita tempat dia untuk luahkan perasaan, kiranya walau jauh sekalipun tu bukan halangan untuk bersama..Tu menunjukkan dia betul2 setia dan mengharapkan kita seorang untuk memberi semangat kepada die kan..Keep supporting him/her.


7) Kalau ada masalah or perselisihan faham antara satu sama lain ke kan, cepat2 die cari jalan untuk selesaikan masalah tu bersama..bukan lari dari masalah but cari jalan penyelesaiannya kan...Sapa suka bergaduh lama-lama kan?betoi dak? kalau die selalu lari dari masalah tu makna kata maybe die ada orang lain la tu kan..

8) Susah senang bersama sama..bukan time happy je die ada dengan kita, bila ada masalah larii kan...no no no noo don't punk with my heart..eewahh...Kalau happy sama-sama dan kalau ada masalah pun still sama-sama kan... ^________^


9) Kalau lelaki tu betul2 setia dan serious dengan kita, dia dah buat plan dan memikirakan masa depan die dengan kita kan..Kalau pasangan kita tu still study, die berusaha bersungguh sungguh untuk cepat habis study, kerja, kumpul duit dan terus ajak kte kawen kan...Kalau dapat jenis ni, kena bersyukur banyak2 dan berdoa kepada Allah semoga dia adalah jodoh kita buat selamanya..aamiin.. :)

10) Kalau kita sakit, dia lah orang yang paling risau..Macam dok dekat pulak kan nak ajak pergi klinik lah hospital lah, padahal dok jauh berbatu batu...poyooo je kan..hahahhaha.. =,=

Actually, kita boleh rasa sama ada orang tu betul-betul serious dengan kita or just nak mainkan hati dan perasaan kita kan..Apa-apapun banyakkan berdoa, semoga kita semua mendapat jodoh yang baik..Ingat janji Allah, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik-baik, dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik-baik juga.So berusahalah untuk jadi yang terbaik...In Shaa Allah....Aamiin...

                                               Thank Q for reading my lovely peeps!
                                                                    As-salam~

61 comments:

  1. owh , terima kasih share , semoga kekal dengan en bon2 awak hehe . memang banyak cabaran benda nih kan .

    ReplyDelete
  2. Tak penah rasa cinta jarak jauh ni..... =D
    Taknak rasa pun..
    takut risiko...
    Hehhhheh....
    Anyway nice sharing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee, ni first time rasa ni sis AJ...
      takut2 jgk, tapi yg penting kena ada kepercayaan dan
      kesabaran yg tinggi..hee ^_____^
      thx AJ! ;)

      Delete
  3. ye..memang banyak dugaan dan kene kuat bila PJJ ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu yaya syg... ;) kena kuat dan saboorrr banyak2..heheeee

      Delete
  4. nice sharing, kite pon jarak jauh jugak.. ada bnyk bnda x de dlm list :P
    cuma dpt rasakn yg hubungn tu kuat sgt dan bila dekat ni sling mnjga antara satu sma lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx dear.. :) kalau dah jodoh x kemana kan dear...walau jauh mana pun kalau dh jodoh pasti bersama :D

      Delete
  5. perkongsian yg sangat bagus.. tetiba mak pun terkena mode jiwang.. hehehe ai like

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....terima kasih makk ^_________^ :D jomm meroyan jiwang mood plak ye mak..hihihihi

      Delete
  6. assalam,

    betul tu ibarat kata..jauh dirindu, dekat disayang...macam pengalaman sendiri jer seneorita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wssalam bunda..
      heeee, ye memang pengalaman sendiri bunda.. ^_______^

      Delete
  7. assalam adik comei. rindu kt dia tau. hehehe
    xpe dik, dalam cinta jarak jauh ni kena ada sifat saling percaya mempercayai yg tinggi, jgn mudah terasa dgn sesuatu, jgn dengar bisikan syaitan.
    mudah2an awak n pasangan mampu hadapinya. insyaAllah..
    akak doakan yg terbaik utk awak k :)

    keep smiling!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wssalam akak sue chantek.. :D dik rinduu dkt akak jgk! hehe.. ^____^
      betul tu akak, setuju sgt..kena banyakk sangat2 brsabar kan..
      thx akak for da advice.. ;)

      Delete
  8. wah..nice sharing...suka plak baca..hehe
    klu seremban n jb tu kira jarak jauh x? susah nk jmpa..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee, thank Q dear... ^_______^
      kira jauh jgk la kot kan..heee..xpe2 nnt kalau jumpa mesty happy kan. :D

      Delete
  9. pernah rasa CJJ nii.. hehe macam2 rasa adaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear Lissa..macam2 rasa ada kan.. :D

      Delete
  10. wah, jiwang karat betul! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. karat pong tak jiwang lagu tu kan..hahaah :P =,=

      Delete
  11. ekceli kalau kita CJJ and si dia tak selalu contact kita pun best jugak.. lagi2 kalau jumpa setahun sekali, on phone selang sehari.. hee~ :D

    #nice sharing !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jgk tu, tp kalau kte sehari xcontact rinduu makin bertamu..hehe..alamakkk mood jiwang mai balik..heeee :D

      thx dear! ^_______^

      Delete
  12. PJJ = Percintaan Jarak Jauh =)

    ReplyDelete
  13. Aniee...betol..semua di atas adalah benar belaka.. akak pernah bercinta jarak jauh selama 2 tahun..masing2 mmg saling percaya..tp bila dh kerja rasa penat sket nk layan call mlm2.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akakkk Jhaaa.. ^_______^ kann3..yang penting kena percaya antara 1 sama lain kan..n kena kuat la..xboleh nak cenggeng sgt..heee

      Delete
  14. wow ..cinta jarak jauh.. tak pernah alami ..tapi sekurangnya dapat tips berguna :)

    ReplyDelete
  15. AKAK DULU SEBELUM KAWEN DENGAN SUAMI CINTA JARAK JAUH JUGAK..SORANG PENANG SORANG JB..BEST LA JUGAK..HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...nak jadi mcm akak jgk..hope PJJ ni berjaya..aamiin.. ^_______^

      Delete
  16. bukan tak percaya dgn cinta jarak jauh ni. tp hati tak cukup kuat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PJJ ni kena kuat dan percaya pada pasangan...kalo xkuat susah kan..huhu

      Delete
  17. semoga semuanya baik2 saja dear.. dulu pernah rasa PJJ lepas tu byk msalah timbul dan skrg kwn baik saja..hehe

    p/s: hati kena kuat dan jgn fikir pasal2 nk curang nie oke ^^

    ReplyDelete
  18. setuju dear :) akak antara yg bcinta jarak jauh..:)

    ReplyDelete
  19. lpas khwin lagi indah PJJ nye.. Nice sharing.. :-)

    ReplyDelete
  20. hubungan jarak jauh ni seronok sebenarnya. cuma kesungguhan masing2 lah untuk stay bersama.bukan sebab jauh so takleh bercinta. T_T. PJJ lagi indah sebenarnya :)

    ReplyDelete
  21. sma mcm mai :) long distance relationship :(

    ReplyDelete
  22. ye ke???hahaaa...mcam best je....nnti sy akan bjauhan dgn cinta...ap akan jd nnti????

    ReplyDelete
  23. Emm...:) mcm dh tepat dah.....inshaallah..moga kekal smpai bila2 nnti....aamiin..ya Allah..

    ReplyDelete
  24. seksa pjj nie. tp kalau dh selalu cntct each other , smll matter bnda nie wlaupn sometimes rinduuu rinduan . i kenal ngn bf masa i study kat srawk. now i kat jb n my bf kat serawak. uols imagine btapa jauhnya cinta kteorg. nak jmpa pn still kne pkir sbb bf i study lg. mana ad income, i pulk bru hbs stdy.keja pn xlg. so tahan rindu jelaa. tp bf i jnji after dia hbs study, he will marry me. but i need to wait my bf for 3years. so kenala accept.

    ReplyDelete
  25. Kisahku lebih perit.. Aq suka padanya tetapi dia terlalu baik dan aq malu untuk berterus terang. Sehinggalah suatu hari ada orang datang dan bagitau kat aq ada officemate nak pindah. Aq tanya siapa dia? ......terkedu aq. Dia pindah jauh dari sini. Aq menyesal. Suatu hari setahun selepas itu aq dihantar untuk lawatan ke setiu. Kebetulan masa aq sampai, ada orang menyapa aq dari jauh dan dia berada belakang aq. Aq berpaling dan dia terus melambai pada aq. Aq berpaling dan ...... Wajah yang aq rindu sejak sekian lama muncul di depan aq. Dia menuju pada aq dan terus bertanya mesra. Aq terkejut tapi aq act cool je. X kn nk tunjuk terharu pulak. Hampir sejam aq berbual dengannya. Sampailah satu masa dia mintak diri sebab ada urusan lain. X ku duga dia meminta no telefon aq. Selepas dia pergi aq tidak lagi menemuinya sehingga sekarang.

    ReplyDelete
  26. Waaahhhh .. Terbaik .. Sama la ngan kite . Sorang kat kedah sorang kat selangor .. Semoga dipermudahkan oleh-NYA

    ReplyDelete
  27. Wahhh... ramai pmpuan yg komen!!! Ni antara BON2 komen lak..huhuhu.. sy duk jauh jgak dgn dia mcm2 rse tp cpat cri pnyelesaian.. . Bnyak prsamaan antra kmi... huhuhu.. sy ARMY lagi la bnyak dugaan.. prgi operasi msti mslah hbngan ntra satu sma lain.. huhuhu... sy ARMY tp kaki artikel.. kalu ada msalah dlm perhubungan.. trus cri pnyelesaian...

    ReplyDelete
  28. Saya dekat luar negara..dia dekat Malaysia..heemm..memang betul2 mmerlukan kesabaran yg sangat tinggi

    ReplyDelete
  29. Saya dekat luar negara..dia dekat Malaysia..heemm..memang betul2 mmerlukan kesabaran yg sangat tinggi

    ReplyDelete
  30. Salam sis..cinta jarak jauh ni memang hebat..perlu kn kepercayaan n kesabaran

    ReplyDelete
  31. Dulu gf aku dekat dgn aku tpi sekarang nie die pindah school . 😔

    ReplyDelete
  32. Cinta jarak jauh..
    Husband saya da balik kembali bertugas selepas berkahwin ..
    Sedih sgt tapi bla memikirkan masa depan..
    Ku relakan jua...

    Sudi2 la jenguk Blog sia...
    http://chientaziemachyunk.blogspot.my/..
    Saya Baru blajar guna blog...

    ReplyDelete
  33. thanks sebb share cerita yang menarik . btw , sama la story tu :')

    ReplyDelete
  34. cuba utk memahami dia wlaupun kdg2 curiga dgn psngn

    ReplyDelete
  35. Kwn sy..bf dia jauh..dia kata dia pcy bf dia stia..tp dblakang dia ada skandal bagai..cmna tu

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. No 5 dgn 10 tu. Hhuhuhu. Dia tak risau pun aku sakit. Dulu, dia beriya sngt nak call aku, tpi skrg bila aku ajak calling, mcm2 alasan dia beri. Tpi aku cuba utk sangja baik, taknak lah fikir bukan2. Huhuhu.

    ReplyDelete