nuffnang

loveable person

Monday, 13 February 2012

Hati jadi tenang bila ingat Dia.........

Assalamualaikum kawan2 yg disayangi sekalian... :)
Hopefully semuanya sihat2 belaka n dilindungi olehNya..amin....
Hmmm, beberapa harinie ak diberi ujian yg hebat dr Maha Pencipta, tapi ak bersyukur n rasa bertuah sangat sbb dapat dugaan mcm tue...Alhamdulillah...mungkin Allah nak uji ak sbb xnak bagi ak lupa kt Dia kan, n dugaan yg ak terima tue dapat mematangkan ak lagi......



.SubhanaAllah...First day ak diuji kesabaran ak tu, ak mmg xleh bersabar sbb sabar ak dah tak terbatas waktu tue...Astghfirullah al-Azim...Semua tue kerja setan laknatullah la kan saja nak mengapi2kan n menghangatkan lg keadaan......Tapi ak xmenyesal dgn apa yg berlaku sbb org tue mmg dah sangat melampau n dia telah mencabar kesabaran ak.....Kenapa laa ak jumpa org yg mcm tue....maybe Allah nak tunjuk yg byk jenis manusia dalam dunia ni kan, n kita kena terima laa dgn manusia2 yg mcm ni, semua ni dugaan la kan........Sabar ja lahh...

Lepas kejadian tue, ak banyakkan diam diri n try to muhasabah diri.....
Ak dgr ustaz Don punya muhasabah diri  kat youtube, rasa mcm sebak n terpikir n muhasabah diri ak balik...
Semua yang tejadi ada hikmahnya.....Biar lah org tak tau kebenaran, biarlah org mereka cerita pasal diri kita, biarlah org nak ngumpat belakang kita ke kan, eventhough kalo org nak fitnah pon biarlah, biarlah depa buat apa yg mreka suka asalkan depa bahagia, yg penting Allah ada disamping kita, family dan org yg betul2 ikhlas sayang kita akan selalu memberi nasihat dan semangat kat kita.....


Bila kita ingat Allah, hati dan jiwa kita akan berasa sangat sangat sangat tenang...
Cuba amik 5minit  muhasabah diri kita kejap, xsampai 5minit pon tak pa, cuba ingat n pikir,
Adakah harinie kita ada menyebut kalimah Allah swt dan selawat ke atas nabi kita? ATAU adakah harini ini kita ada bercakap benda yg sia2 yakni mengumpat org, membuat fitnah atau bercakap kosong semata-mata?? yg tau jawapan nya adalah diri sendiri n Allah swt Maha Mengetahui segala-galanya......


Seriously, ak berasa sangat tenang sangat2 sekarang...Ak tau walaupun kawan2 ak xdak gan ak waktu ak susah, tp ak xkesah, maybe rasa kecewa n terkilan sikit la kan, tapi xpa, sebab ak tau yg Allah swt ada bersama ak waktu susah n senang.....Ak berpesan pada diri ak sendiri, dan nak igtkan pada ampa semua jangan waktu susah ja kita ingat kat Dia, waktu kita senang kita lupa kat Dia.....dan ingat Allah suka menguji hamba2nya kerana Dia ingin menjadikan kita seorang manusia yg lebih kuat utk menempuhi duniawi yg penuh ranjau ini...*ayat ak mlm ni perghh, ak pun xcaya yg ak tulis lagu ni, skema gila* :) tp seriously, ingat Allah selalu, insyaAllah hidup kita akan bertambah tenang setenang tenangnya.... Layan lagu ni , "Allahhu by Sami Yusuf" rasa sangat tenang..... :)




p/s~ Manusia ini pandai berlakon n mengeruhkan lg keadaan , kalo jumpa manusia yg pandai sgt berlakon n pandai bercerita n suka argue gan org lain ni berhati2 la ye, mungkin dia akan memburuk2kan anda dan keluarga anda....Biarlah orang nak kutuk belakang kita ke, fitnah or gossip pasal kita, kita diam n bersabar je, mungkin harinie dia cakap kat kita, esok hari orang yg dgr tue plak yg ckp pasal keburukan dia kat org lain....malah lebih dasyat...Apa2 nak buat tue ingat Allah dulu..berubahlah untuk kebaikan....
Assalamualaikum....

3 comments:

  1. bersabar itu sebahagian dari iman..ap yg jd ni ad hikmah disebaliknya kn? org yg teraniaya doanya mudah dimakbulkan oleh Allah SWT.. bnyk2 kn bersabar and ingt padaNya.. :D btw, nice entry hun~

    ReplyDelete
  2. m4k4n2~ hehehe....thx bb bon2...thnkQ so much bcoz u're alwyz beside me when i need someone.. :)

    ReplyDelete
  3. oppa follow sini...follow oppa balik okey... nice sgt blog ni... blog yg superb! entry yg sgt cool...
    selamat berblogging.. Maju Jaye! hehehehe.. nice to meet you...

    ReplyDelete