nuffnang

loveable person

Monday, 14 November 2011

Bergurau BOLEH....TAPi.....

Assalamualaikum semua..Harap2 semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat la ye..
Ok, tajuk entry kami harinie ialah, "bergurau BOLEH.....TAPi...."...
Haa, kami tau, kita semua suka bergurau, menyakat kawan2 kita, xpun our family members kan..Memang bergurau nie wajib la dalam sesebuah perhubungan kan..Kalau tak da senda gurau dalam sesebuah perhubungan, jadi TAK syiokk la kan....Tapi dalam bergurau pun kita haruslah menjaga hati dan perasaan org yg kita nak gurau tue ye...
Kat sini ada contoh gurauan yang biasa kita buat n kena kan..

Situasi 1  :: Semasa keluar dgn kawan2..tengah jalan2 sambil makan aiskrim mekdi..
Gurauan LASER : "Hoi hang nie aku tengok makin membesaq aih.. Kalah mak badak taw dak..mwahahahhaa"
Ulasan:: Cuba ampa ada dalam situasi nie, adakah ampa akan turut gelak or ampa akan makan dalam?
Bagi dia maybe bergurau la kan, sbb bertahun tak jumpa, tapi la kan, agak2 laa kalau nak bergurau tue..Sebelum nak bergurau tue, pastikan kita berfikir dengan waras ok..Jagalah hati orang yg kita nak bergurau tue taw..

Situasi 2 :: Semasa bersama family...dgn kakak, abang, adik, tok nek, tok wan, etc...
Gurauan EXTREME: (kakak or abang yang nak bergurau or menyakat  adik dia)
"Adik, hang nak tau tak cerita sebenaq....Sebenaqnya kan, dulu masa kecik2 kan, mak n ayah jumpa hang kat tepi tong sampah hang tau..pastue di sebabkan depa kesian kat hang, depa pun kutip laa hang bawak balik umah...Kami semua terpaksa laa terima hang seadanya..."
Ulasan;; Haaa, kalau ampa nak tau, kami pernah kena tau, depa buat cerita sebijik macam nie..Apa lagi berderai laa ayaq mata jatuh! Sadis sungguh bila pikiaq2 balik kan....Kami siap nak bungkus baju nak belah dari umah tue, masa tue kami baru umuq 5tahun kot kalau tak silap.. Kejam sungguh kakak n abang kami tue kan...Nie laa gurauan yang paling extreme yg ak still igt taw..Hampeh betoi...

Situasi 3  :: Cucu bersama tokwan nya..
Situasi ni kami prnah buat kat tokwan kami..
Gurauan BUDAK2..~ Masa tue tokwan kami dok tidoq,..Tokwan kami tidoq style mulut ternganga taw time tue..Masa tue kebetulan sepupu kami pun ada sekali...Tiba2 kami dapat idea! jeng3..kami bagitau kat sepupu kami tue, then dia pun bagi semangat la kan..HAHA..dengan beraninya kami p kat dapoq n kami amik secubit garam, then kami masuk kat bilik tokwan kami tue, pastue kan, kami bawak masuk garam secubit yang kami amik tue buh kat dalam mulut tokwan kami yang ternganga tue..Hhhehehe..ADoii, then tokwan kami pun rasa semacam la kan, n dia p telan garam tue..hihi..pastue dia terjaga n mendapati kami ada kat depan dia, tak sempat den nak larii...masa tue maklong kami ada, dia plak p report kat mak ayah kami..abis kantoi..pastue apa lagi kena laa dengar radio penang berkumandang..walaupun depa gelak tapi depa saja nak bising2 xmau kami buat kat depa la tue..wakakak..


Haa, pasnie kalo nak gurau2 tue pikiaq2 laa dulu..jangan sesedap rasa ja nak bergurau tanpa memikirkan perasaan, keselamatan, n jiwa raga orang yang kita nak gurau tue ok...

Selamat bergurau senda semua! Assalamualaikum

No comments:

Reply To This Comment

Post a comment