nuffnang

loveable person

Friday, 18 November 2011

Apa perbezaan antara Kawan, Sahabat, Teman.....?

  
Assalamualaikum kepada yang sudi membaca entry kami nie, semoga ampa semua berada dalam keadaan sihat, ceria dan gembira bersama insan yg tersayang...
Okeyh, tajuk entry kami kali ini ialah tentang, " Apa perbezaan antara Kawan,  Sahabat dan Teman.....?"....We need friends in our life rights?...No friends no cry?..yaka?.haha, silap2, penipu ngat aih, peribahasa mana hang pakai nie seneorita oii....Tak dak aihh, cek saja ja main2....tak best la kan kalau baca entry neh dengan serious with your kedut2 kat dahi, nampak buruk ngat aih....hee..
Kami nak ampa baca entry nie dengan keadaan yang tenang, don't think negatively, and sambil senyum ok... :)

As a normal human, we need a friend to rely on and we need a shoulder to cry on right? ..When we have a problems, we will share with our friends..Tapi bukan kat semua orang kita boleh share masalah kita kan? Setengah orang akan share masalah dia dengan kawan dia, sahabat dia or teman dia..Ok, disini apa bezanya antara kawan, sahabat dan teman??..EJAAN ja kah? bhahaha..no no no!

Ok, meh kami nak bagitau sikit apa perbezaan kawan, sahabat dan teman..Pastue ampa nilai laa sendiri adakah ampa mempunyai kawan, sahabat or teman ok sayang2 ku sekalian..

 1) KAWAN...
--> Haa, kami tau ampa semua ada ramai kawan kan?? betoi dakkk?...dak? hoiii hang neh dok hulu mana sampai xdak kawan.? xmo xmo xmo ok...Kita mesti kawan dengan semua orang ok?...Jangan dok pilih bulu sangat, macam laa bulu hang tue bagoih sangat sampai nak cari kawan pun kena pilih bulu kan..(bulu ayam ok!!!) haa, kami tau ampa adaa banyakkkk kawan kat sekolah, universiti, kolej, poli, Facebook, Myspace, Blog, Friendster, orang yang baru first tegoq pun dah boleh jadi kawan kan?..So, sangat mudah kita nak dapat kawan kan, tambah2 orang yang suka pot pet pot pet mcm kami kan?haha.....Ok faham ayat tue? ayat tang SANGAT MUDAH nak dapat kawan...So, makna kata, ampa boleh jaa nak dapat kawan kat mana2 tempat, tapi KAWAN tak selalunya berada selalu dengan kita...Selalunya kawan nie muncul time kita gumbiraa, senang perot ja, TAPI time kita sedang sedih, gundah gulana, depa ada tak dgn kita? cuba pikiaq 60saat saat?..ada??..Ada tue ada, tapi mayb dalam 10, sorang ja kot, tue pun depa just2 tanya apa masalah dan blah jauh2...So, jangan amik hati sangat dengan Kawan ampa tue ok..Ok tue maksud KAWAN..



 2) SAHABAT..
Wooww, untung sangat kalau kita ada sahabat yang setia dengan kita, selalu ada dengan kita waktu susah, senang, time bajet lari ja depa mesti ada..hahaa.. :D boleh pau depa kan time poket kering..hehe..gurau2 ja..tapi btoi apa, SAHABAT nie tak pernah berkira ok dengan kita..SERIOUSS!!...SAHABAT  tak sampai hati tengok sahabatnya itu berada di dalam keadaan kelaparan, SAHABAT tak sampai hati nak menyakiti hati sahabatnya tue, SAHABAT tak sampai hati nak cakap belakang tentang sahabatnya itu...BELIEVE IT OR NOT? BELIEVE IT..Alhamdulillah, kami mempunya sahabat2 yang selalu berada di samping kami..Terima kasih sahabat..BFF! Best Friend Forver ok?...SAHABAT yang baik akan selalu jujur dan menegur kesalahan sahabatnya itu....Tipu laa kalau dalam sesuatu persahabatan tue tak pernah bergaduh kan??kan??..tak baik tipu harinie hari Jumaat!hehe...haa, SAHABAT yang baik kan, kalo kita bergaduh or ada perselisihan paham gan dia, mesti dia n kita nak settle masalah tue cepat2, bukannya2 tunggu seminggu, setahun, 2tahun baru nak bertegur sapa, and ada plak yang sampai tak tegur2..haishh..Ok, tue maksud SAHABAT ok...Hargai lah sahabat ampa tue ok..Jangan lupa jasa dia...INGAT tue!!!!


3) TEMAN..
~ Teman nie susah sikit kita nak cari and dapat....memang ada, tapi jarang-jarang n kadang-kadang ja kita dapat teman yang selalu berada di sisi kita...Kalau ada tue you should appreciate him/her...Tak bermakna kalau teman nie kita bercinta gan dia..no no....tapi selalunya, teman nie seseorang yang sangat istimewa laa kan,...Dan selalunya teman ni laa kita describe kan sebagai teman lelaki n teman wanita kan, and sesapa yang sudah berkahwin, depa jadikan suami or isteri depa tue sebagai teman hidup la kan....Actually its up to you....Kami pun ada seorang teman yang kami selalu panggil dia BonBon..hehe..dia laa selalu melayan n mendengar kami pot pet pot pet, n kalau ada masalah pape kami selalu refer kat dia..tak kira laa masalah apa pun, tapi selalunya masalah dalam pelajaran la...cewwaahh..betoi laa..tak percaya sudah, pi pi piraaaahhhhhhhhhhhh...haha..













No comments:

Reply To This Comment

Post a comment