nuffnang

loveable person

Friday, 27 January 2012

Sometime silent is needed....

Assalamualaikum kwn2 ku sekalian.....I hope u guyz semua sihat2 la ye...Ak plak yg kurang sihat nya..adoii demam la plak kan..takpa2 semua tue ujian dr yg Maha Esa kan, so ak trima dgn redha......walaupun ak gelong sikit mlm ni disebabkan kesan dr ubat yg ak makan tp ak nak jugak wat entry baru mlm nie..hee... Kalo ak melalut apa2 sorry la ye....heee

Haa, beberap harinie ak rsa macam tak berapa nak sedap badan, so ak banyak diamkan diri ak laa..Pas balik bercuti drp Cameron Highlands ak rasa bdn ak letih gila...maybe perubahan cuaca kot kan..Haa sat2 nak story sikit, haritue masa CNY ak p bercuti gan family ak kat Cameron Highland kan, ya Allah sejuk kot kat sana.....Slalu ak dgq org dok cakap kata CH dah xsejuk bagai la apa la kan, tp ak p haritue, serious sejuk kott.. Masa nak naik tue ak tak mengalami mabuk apa2 la kan, tp masa nak balik tue haa, muntah2 turun bukit tue haa..huuhu..sebab tue ak dmm kot, balik2 Penang trus demam ha..hahaha..Now ada kt
Merlbouqe dmm lg bertambah la..haha...Bawah nie nak selit sikit gambaq masa p CH..hehe...



Ok2 mukadimah terlebih plak kan..hehee....OK based on my Title above, ceh3 speaking plak Seneorita malam nie kan...haha...OPpss.....Entry ak malam nie "SOMETIME SILENT IS NEEDED"....Kadang2 diam itu perlu kan..kan..betul tak???....for me, yesssss...Sebab apa??..banyak sebab kot...hishhh3....
Kita perlu mendiamkan diri sebentar untuk menenangkan jiwa yg gunah gulana...perghh ayat xleh blah kan??..haha..

Haa, nak tau sebab musabab WHY kita perlu diam??


1) Bilaa kita HOT &SPICY kat someone yg bikin kita panass apa yg kita rasa??? Rasa mcm nak bagi flying kick balik india je kan...haha...So, bagi ak bila kita rasa mcm nk marah or HOT gila2 kt org tue, kita diam laa sat, relax kan diri..sebab apa?? SEBAB time tue Syaitannn byk sgt woooo! berbilion2 yg dtg menghasut...So, bila Setan byk, apa jd? mulut nie mula laa nk melontarkan mcm2 yg xelok kan, time ni mulut mmg tgh berasap sampai basah laa lantai 2 kan...Tapi bila dah COOL baru laa kita akan rasa menyesal dgn kata2 yg telah kita lontarkan time marah 2 kan....betoi dak???..Haa, so makna kata baik diam dulu, bagi COOL dulu then baru bercakap ok...




2) Diam utk menenangkan diri yang tidak tenang....
Bila kita rasa mcm ada something xkena tue, try to remember what we have done, juz relaxkan diri, diamkan diri utk mencari ketenangan tanpa ada sebarang gangguan kan....Tak kan laa time hg tak tenang nak p enjoy sana sini, p shopping bagai, last2 still ada perasaan yang sama..Better mintak doa kat Allah beri petunjuk dan hidayahNya kan...Solat n mengaji Al-Quran dapat tenangkan diri, lebih baik diam tapi didalam hati kita sentiasa berdoa n berzikir kpdNya....InsyaAllah ketenangan tue akan ada....




3) Bila ada masalah gan orang sekeliling (kawan2,masalah rumahtangga or whatever la kan) bagi keadaan yang tegang tue jadi tenang kejap...Jangan tau serbu tak pakai selipar plak kan, tiba2 serbu tak kena tempat mmg hg kena lempang la kann..haha...bila ada perselisihan faham, biar salah satu pihak tue diam dulu, kalau dua2 belah pihak dok bertelingkah habis laa jadi World War 3 plak kan...Bukan nak lari drp masalah, cuma kita tak mau masalah yg kecik tonet tue jadi besaq macam gajah ok... :D So, kalau ada apa2 masalah bincang laa dalam keadaan yg baek2, juz staight to da point....Bilaa dua2 pihak dah cool, then cakap laa melalui hati ke hati supaya relationship tue tak rosak ok...


11 comments:

  1. BLOG TUTORIAL/COMPUTER TIPS/TRICKS at http://blogeditor009.blogspot.com/

    feel free to visit

    ReplyDelete
  2. lebih baik diam dari berkata-kata ttg sesuatu yg kita tak tahu hujung pangkalnyer..

    ReplyDelete
  3. Mishter Izwän~ :) ok..i'll visit ur blog..thx...

    ReplyDelete
  4. betoii tu..senyap lagi bagus daripada asek nak bersuare jee..hehe^^

    ReplyDelete
  5. Tepat sekali ! selalu diam je bila marah dan panasss..biar cool down dulu br berbincang semula..

    Kalau api dah membara(marah), tak kan nak siram jugak dgn minyak tanah(bercakap,melatah,teriak dsb.) kan?

    ReplyDelete
  6. myra azraff~ yes dear..btol 2.. ;)

    Elih Japahar~ yeahh..agreed with u...kalau api tgh membara tue biar ja xyah nak siram dgn mnyk lg, kalo tak musnah punah la dunia ni kan..hehee

    ReplyDelete
  7. kdg2 apa yg kita katakan disalah tafsir...
    so kdg2 diam tu perlu..hek3

    ReplyDelete
  8. EZAD AMIR~ betol tue.. :) heee..diam tak perlu kata apa2 kan..

    mira maisara~ hehe...nnt holiday la kt sn..bestt...sejukkkk woo..hehe

    aizadalias~ hehe..meh alamat nak pos..hihi

    ReplyDelete