nuffnang

loveable person

Monday, 19 December 2011

Susah sangat ke nak cakap "MAAF"??...


Assalamualaikum wbt dan salam 1Malaysia..haha...tiba2 jaa 1Malaysia kuaq kan...
Hopefully yg membaca entry aku kali neh semuanya berada dlm keadaan perut kenyang, hati senang naa...
:) Sambil menulis blog neh aku dok layan lagu rapuh-opick...hee....ok dah2....Entry kali neh aku nak tulis pasai
Susah sgt ke nak ckp "MAAF"...haigoooo.....

Manusia byk melakukan kesalahan, kesilapan, kemarahan yg tak di'control', kemerapuan semua la kan,
so we know we're not PERFECT rite?..So why not kalau kita buat salah or silap kita mintak maaf or say sorry cepat2.....
Senang je kan nak wish/cakap 'MAAF', 'SORRY'..? 4 huruf ja kot, 2vokal n 2konsonan ja kan kan??..

Ok, kalau aku la kan, contoh aku ada masalah dgn kwn2 ke kan, kalau boleh aku nak settle cepat2, biaq la aku beralah pun...Tapi kalau nak beralah selalu agak2 la woii....Hati aku sapa nak jagaa woii??...Tapi xpa laa aku kadang2 tak kisah pon, masing2 dah besaq masing2 ada pala hotak kan, so masing2 pikiaq laa mana baek mana burok kan.....

Sedang Rasulullah saw ampunkan umat nie kita sebagai manusia biasa melampau laa kalau tak dapat maaf kan orang kan..Kalau dah orang mintak maaf tue tak payah laa dok tunjuk keraihh or ego hangpa tue naa....
Buat org menyampah ja kalau dok buat perangai lagu tue kan...


Honestly, aku kalau tgh hot gan someone yg buat aku marah la kan, mmg tgh hot la kan sampai berasap2 tinga berayaq hidung kan haa punya pulun nak bagitau mcm mana rupa  kalau aku hot, huduh bebenoo baq hg, haa sambung2, aku kalau orang yg buat aku Hot & spicy tue cakap "MAAF" pun aku dah cpt2 cool down woo..Seriously...!! Aku cepat hot n aku cepat c00L.....Aku nie jenis tak sampai hati nak hot or marah org lama2...Aku xsuka cari pasai or xsuka ada masalah dgn kwn2, family, or sapa2 di sekeliling aku laa....
SO, IN A NUTSHELL, seseorang akan cepat c00L down, bila ada perkataan "MAAF, SORRY, TUT MIR LEID, ENTSCHULDIGUNG (dlm german), hee..cakap jaa perkataan tue for sure marah tue hilangg n jantung seseorang pong sihatt......betoiii, ini FAKTAA bukan AUTAAA naa......

Okey danke, muchoo graciouss, trima kasihh sbb sudi meluangkan masa membaca entry nie..
Have a blast.....
Smileeee!! As Salam...

11 comments:

  1. ye..btol2..tp mcm yaya kan..slalo sgt wat slh..pastu mnta maap, org tu pon da muak..hehe ;p

    ReplyDelete
  2. betul tuh...orang sekarang memang susah nak ungkapkan perkataan maaf....kena latih sejak kecik lagi biar mereka terbiasa....

    anyway nice entry lah....

    ReplyDelete
  3. sory ye darling..tapi i bg amaran ye..jgn kacau rumah sebelah..usyar pun jgn..kalau tak i jelez..i MARAH U!!! :)

    ReplyDelete
  4. yayalicious~heheh..sama laa kita dear... ;) tp bagus la kalau salah mintak maaf cpt2 kan, biar org tue xnk maafkan kita pn xpa,dia tue bkn sapa2 pun, janji hidup kita tenang..rite?

    ReplyDelete
  5. Hilmi Razali~ yezzaaaa.....kena latih since kecik lg, bak kata pepatah, nak lentur buluh biar dr rebungnya kan kan.. :)

    ReplyDelete
  6. narneadani~hahaa..ok darling..gegeh laa u nie...i xtgok laa aih..psneh xpndng langsung..sbb i dh ada bon2 i la...hahaaha

    ReplyDelete
  7. untuk bende yang remeh orang senang kata "upss sorry" tapi untuk sesuatu yang telah membuat kita berkecil hati, amat susah nak kata maaf kerana ia melibatkan ego dan mungkin takut kerana telah berbuat salah..just pandangan :)

    ReplyDelete
  8. ernieFaizal~ yep betol tue dear..masalah nk ucap maaf neh sbb ego diri masing2 la kan...tue laa kalo kita dah buat org marah, cpt2 lla mintak maaf, mayb waktu dia mrh tue dia ssh nk maafkan, tp lama2 hati dia akan lembut jugak.. :) thx 4 ur opinion dear..

    ReplyDelete
  9. haipp talking bout me =p

    MAAF YE SAYANG..

    dh berasap telinga marah kat saya

    ReplyDelete
  10. hazriey91~thx... :)

    fay~haipp, mana ada la syg oitt..saja tetiba nak tulis pasal neh..heehe..dh lma i maafkn u laa dear.. ;) mmuahhxx2!

    ReplyDelete